19:29:31 14.05.2025
Stiri

Întreaga componență a Consiliului Audiovizualului, DEMISĂ: Parlamentul a RESPINS raportul anual de activitate a CA, condus de fosta șefă de cabinet a socialiștilor

Actualitate 11.11.2021 15:24 Vizualizări2639
Întreaga componență a Consiliului Audiovizualului, DEMISĂ: Parlamentul a RESPINS raportul anual de activitate a CA, condus de fosta șefă de cabinet a socialiștilor

Parlamentul a respins astăzi, cu 55 de voturi, raportul de activitate pentru anul 2020 a Consiliului Audiovizualului (CA), fapt ce determină, după ultimele modificări la legislație, demisia incorpore a membrilor acestei structuri.

Aplaudată de socialiști aproape după fiecare răspuns oferit de tribuna Parlamentului, șefa CA, Ala Ursu-Antoci, s-a arătat convinsă că instituția pe care o conduce și-a îndeplinit cu brio misiunea, inclusiv la eliberarea de licențe de emisie, monitorizarea principalelor buletine de știri și sancționarea radiodifuzorilor care au încălcat legislația.

Deputații din majoritatea parlamentară i-au reproșat șefei CA că instituția nu a întreprins acțiuni pentru asigurarea pluralismului de opinii la posturile de radio și televiziune din R. Moldova, în condițiile în care spațiul audiovizual este dominat de două trusturi - „unul al lui Plahotniuc și altul al socialiștilor”, iar conducerea companiei „Teleradio-Moldova” ar fi trecut, după fuga lui Vlad Plahotniuc din republică, în „barca socialiștilor”.

Pentru că intervenea „cu tupeu” în discursurile deputaților din majoritatea parlamentară, legislatorul Dan Perciun a amintit că instituția este lipsită de credibilitate și din motiv că Ala Ursu-Antoci nu are nicio treabă cu domeniul audiovizualului, activând anterior ca profesoară la Colegiul de ecologie și fiind promovată la CA din postura de șefă de cabinet al fracțiunii socialiștilor din Parlament „pe criterii de loialitate”.

În susținerea Alei Ursu-Antoci au sărit deputații socialiști, Corneliu Furculiță remarcând faptul că este vorba despre „o răzbunare”, iar întrebările reprezentanților majorității parlamentare ar fi „agramate”.

Spicherul Igor Grosu a punctat că din posturile radio și tv din R. Moldova ar curge „numai minciuni” și CA nu întreprinde nimic pentru a pune acele instituții „la respect”.

Potrivit lui Grosu, CA ar aplica amenzi de 5 000 de lei „la trei luni” după campaniile electorale, posturile sancționate grăbindu-se să plătească rapid amenda, pentru a înjumătăți suma, dar „ce folos din monitorizările voastre, dacă paguba era deja făcută?”.



„Consiliul Audiovizualului nu a asigurat respectarea de către furnizorii și distribuitorii de servicii media a cerințelor de asigurare a imparțialității, echilibrului și favorizării liberei formări a opiniilor în conținuturile programelor audiovizuale, în special în perioada campaniilor electorale, care au avut loc în anul 2020”, a declarat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Menționăm că respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage după sine demiterea, de drept, a membrilor Consiliului de supraveghere și dezvoltare la data intrării în vigoare a hotărârii.

Următoarea componență a Consiliului Audiovizualului va fi formată din șapte membri, inclusiv trei vor fi propuși de fracțiunile parlamentare, câte un membru - de către președintele Republicii Moldova și de către Guvern, iar alți doi membri - de organizații ale societății civile.

Membrii Consiliului Audiovizualului vor fi desemnați prin hotărâre a Parlamentului, pentru un singur mandat de șase ani.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte