Între 10 și 12 copii din R. Moldova sunt diagnosticați anual cu boala celiacă și primesc din start grad de invaliditate


În R. Moldova există în prezent circa 300 de copii care trăiesc cu boala celiacă, o afecțiune autoimună, caracterizată prin intoleranță la gluten, o proteină prezentă în grâu, orz, secară și alte cereale. În cazul persoanelor afectate, consumul de gluten determină o reacție imună care afectează în special sistemul digestiv, provocând simptome precum dureri abdominale, indigestie, malabsorbție, deficit de creștere și alte tulburări gastrointestinale.
Anual, la Institutul Mamei și Copilului sunt diagnosticați, pe baza analizelor serologice pentru anticorpi specifici și prin investigații molecular-genetice, anual între 10 și 12 copii cu această afecțiune.
Ministerul Sănătății informează că, după diagnosticare, copiii beneficiază de monitorizare medicală atentă și li se acordă gradul II de invaliditate, pentru a li se asigura condiții decente de trai.
„Deși este adesea percepută ca o boală pediatrică, celiachia nu dispare odată cu vârsta, necesitând o dietă strictă fără gluten pentru întreaga viață. Această dietă nu este o opțiune, ci singurul tratament eficient, iar respectarea ei este esențială pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung. Pentru pacienți, viața fără gluten înseamnă grijă constantă, dar și speranță. În ultimii ani, rafturile magazinelor alimentare din Republica Moldova s-au diversificat, oferind o gamă tot mai largă de produse fără gluten – din orez, hrișcă, ovăz, mei, sorg, soriz – care pot contribui la o dietă echilibrată și o calitate mai bună a vieții pentru persoanele cu celiachie”, transmite Ministerul Sănătății, de Ziua internațională a bolii celiace, marcată anual pe 16 mai.













































































