INTIMIDARE? Partidul Democrat îndeamnă primarii să NU meargă la conferința din București
Zeci de primari care intenționau să meargă la București, pentru a participa la Conferința Reprezentanților Comunităților Locale din România și R. Moldova, au anunțat organizatorii că refuză deplasarea.
Mai mulți aleși locali spun că s-au facut presiuni din partea Partidului Democrat și a Cancelariei de Stat și chiar direct prin intermediul președinților de raioane, membri ai PD.
„Un coleg primar care spunea că merge precis la București mi-a zis ulterior că nu-i dau voie de la partid. Asta e guvernarea noastră proeuropeană”, ne-a spus scurt Petru Răcilă, consilier raional la Basarabeasca.
Primarul satului Limbenii Noi din Glodeni, Anatolie Buzut, nu are dovezi că se fac presiuni asupra aleșilor locali, dar i se pare evident că există ceva la mijloc.
„Personal, nu mi-a cerut nimeni să nu plec la București, dar ceva totuși a fost. Inițial, 19 primari din raion erau interesați de conferința din România, ulterior au confirmat că merg 12 primari, iar acum au rămas șase. De obicei, în cazul unor astfel de deplasări, foarte rar refuză cineva”, a declarat Anatolie Buzut.
Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, președintele democrat al raionului Glodeni, Ion Leucă, a confirmat că a avut o întâlnire cu primarii, dar neagă că i-ar fi intimidat.
„Am purtat discuții și le-am dat liber să procedeze cum vor. Le-am spus doar că invitația în România nu este oportună înainte de alegerile locale. Ce fel de acorduri pot fi semnate acum, dacă nu se știe cine va rămâne pentru un nou mandat după alegeri? După scrutin, cu cea mai mare plăcere m-aș duce și eu la o astfel de conferință la București. Chiar singur aș bate la ușă”, afirmă Ion Leucă.
Organizatorii evenimentului se arată indignați de metodele democraților de a intimida primarii, în special în nordul republicii. „Le spun că la București va fi semnat un act al Unirii, că o să facem un marș al Unirii și alte năzdrăvănii. În raionul Râșcani, i-au anunțat pe aleșii locali că în weekend va fi ședința Guvernului în teritoriu”, a precizat Ion Crețu, reprezentant al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
Acesta ne-a prezentat doar câteva cifre convingătoare. Dacă la Florești 40 de primari din raion își anunțaseră intenția de a participa la conferința din București, acum merg doar 25, iar din raionul Râșcani vor participa doar 3 primari din cei 14 care s-au înscris inițial.
Amintim că sute de primari de pe ambele maluri ale Prutului se vor reuni pe 10 aprilie la Palatul Parlamentului din București, în cadrul Conferinței Reprezentanților Comunităților Locale din România și R. Moldova.
Evenimentul este organizat de Grupul Interparlamentar „Prietenii Unirii”, Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene, Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
În cadrul unor grupuri de lucru, aleșii locali vor discuta despre opțiunile de înfrățire, despre oportunitățile de colaborare și specificul proiectelor prin intermediul cărora pot fi obținute finanțări nerambursabile.
Guvernul de la Bucureşti îşi propune să stimuleze cooperarea la nivel local între România și R. Moldova. „Vrem să privilegiem acele comune sau acele oraşe din R. Moldova care au înfrăţiri cu comune sau oraşe din România”, a declarat în luna februarie premierul Dacian Cioloș.
TEATRU // Festivalul visătoarelor, la Iași. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit prima ediție a Festivalului de regie feminină „Cătălina Buzoianu”
Scriitorii interziși în Transnistria vor merge din nou la Tighina, de această dată însoțiți de Oleg Serebrian, vicepremierul responsabil de Reintegrare: Tiraspolul, somat să se abțină de la acțiuni provocatoare
„Inima Nistrului”, un nou traseu de ciclism și drumeție lansat în R. Moldova: În cât timp pot fi parcurși cei 42 km