00:31:39 16.07.2025
Stiri

Integrarea digitală: România face pași rapizi spre Uniunea Europeană cu suportul UE

Actualitate 15.07.2025 17:59 Vizualizări392
Integrarea digitală: România face pași rapizi spre Uniunea Europeană cu suportul UE

15 iulie 2025, Chișinău – Republica Moldova înregistrează progrese vizibile în integrarea în piața unică digitală a Uniunii Europene. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor beneficia de roaming la aceleași tarife ca acasă în statele membre ale UE. S-au făcut progrese semnificative în recunoașterea semnăturii electronice de către UE și digitalizarea devine un motor esențial pentru dezvoltarea economică. În acest context, Henna Virkkunen, vicepreședinta pentru Suveranitate Tehnologică, Securitate și Democrație a Comisiei Europene, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. Aceasta s-a întâlnit cu prim-ministrul Dorin Recean și cu ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, unde s-au discutat progresele în digitalizare, reformele realizate și pașii viitori pentru apropierea tehnologică de Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat: „Construim capacitate administrativă, prin implicarea societății civile și a mediului de afaceri, pentru a livra continuu rezultate. Vă mulțumim pentru expertiza și asistența pe care ne-o oferiți”.

Doina Nistor a subliniat că drumul spre integrarea digitală este unul rapid și sigur spre Uniunea Europeană, proces în care Moldova a avansat deja cu ambiție. „Noi suntem pregătiți. Iar cu fiecare reformă, cu fiecare sistem interoperabil, cu fiecare semnătură digitală recunoscută, Republica Moldova este mai aproape de Uniunea Europeană”, a afirmat ea.

Henna Virkkunen a reafirmat sprijinul UE pentru parcursul digital al Republicii Moldova, menționând: „Confirmăm angajamentul nostru de a continua colaborarea cât mai strânsă cu Republica Moldova, sprijinind Republica Moldova în parcursul său spre Uniunea Europeană, iar digitalizarea, comunicațiile joacă un rol foarte important în acest parcurs și evident, oferă niște beneficii enorme pentru cetățeni, dar și pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a spus ea.

Printre realizările menționate în cadrul vizitei se numără participarea Republicii Moldova în rezerva de securitate cibernetică a UE. De asemenea, lansarea, începând cu 1 ianuarie 2026, a serviciului „Roam like at home” va permite cetățenilor utilizarea telefoniei mobile în UE la aceleași tarife ca acasă. Se lucrează și la recunoașterea reciprocă a semnăturilor electronice, iar autoritățile discută despre crearea unui hub de excelență pentru inteligența artificială, menit să conecteze Moldova la rețeaua europeană de centre și să susțină inovația în sectoarele economice strategice.

Vicepreședinta Comisiei Europene și-a început vizita la o întâlnire cu Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Ea a vizitat centrul Mediacor de la USM, un spațiu modern de producție digital-media, centrul Artcor de la AMTAP și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică Cybercor de la UTM. Aici a interacționat cu echipa națională de robotică și cu studenții UTM specializați în securitatea cibernetică.

Henna Virkkunen s-a întâlnit și cu principalele agenții de profil: Agenția pentru Securitate Cibernetică, Agenția de Guvernare Electronică, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Moldova Innovation Technology Park.

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte