Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, de nerecunoscut: Clădire „nouă”, care va economisi 50% din cheltuielile actuale pentru energie termică și până la 20% din cele pentru energie electrică


Clădirea Institutului de Medicină Urgentă va fi renovată în cadrul unui proiect de eficiență energetică, fapt care va genera reducerea consumului de energie cu până la 20% pentru energie electrică și cu 50% pentru energie termică.
Reabilitarea energetică a clădirii Institutului de Medicină Urgentă va avea loc în cadrul Proiectului de Eficiență Energetică în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Proiectul prevede izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare, izolarea termică și renovarea acoperișurilor, izolarea termică a tavanelor subsolului, renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii, instalarea sistemelor centralizate de climatizare, renovarea sistemelor interioare de încălzire, a sistemelor de distribuție a apei calde menajere, modernizarea punctelor termice individuale, instalarea sistemului de iluminat tip LED, a sistemelor fotovoltaice, implementarea sistemelor de management energetic (SME).
Potrivit Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE), pe lângă reducerea consumului de energie electrică și termică, investiția la Institutul de Medicină Urgentă va contribui la reducerea emisiilor de CO2, precum și la diversificarea surselor de energie, inclusiv integrarea surselor de energie regenerabile.
CITIȚI și LISTA celor ZECE instituții medicale de importanță NAȚIONALĂ din R. Moldova care urmează să fie reabilitate din punct de vedere al eficienței energetice cu peste 45 de milioane de euro
Proiectul de Eficiență Energetică în Republica Moldova este unul dintre cele mai mari proiecte la nivel național cu privire la eficiența energetică a clădirilor publice, implementat până la momentul actual în statul nostru. În cadrul primei faze a proiectului urmează a fi reabilitate energetic în total zece instituții medicale de importanță națională, ceea ce înseamnă că peste un milion de pacienți care vizitează anual cele 10 spitale și peste 10 000 de lucrători medicali vor beneficia de condiții mai bune pentru tratament și, respectiv, activitate.
Lista instituțiilor medicale incluse în cadrul Proiectului:









































































