05:01:43 20.05.2025
Stiri

Innovative Solutions4Moldova Hackathon: Aplicație care ar atenționa șoferii din R. Moldova când se apropie de segmentele de drum cu cele mai multe accidente rutiere sau identificarea celor mai potrivite locuri pentru amplasarea de eoliene

Actualitate 13.11.2023 13:18 Vizualizări1127
Innovative Solutions4Moldova Hackathon: Aplicație care ar atenționa șoferii din R. Moldova când se apropie de segmentele de drum cu cele mai multe accidente rutiere sau identificarea celor mai potrivite locuri pentru amplasarea de eoliene PNUD Moldova

Innovative Solutions4Moldova Hackathon și-a desemnat, în weekendul trecut, câștigătorii, care au dezvoltat la Chișinău soluții inovatoare în trei domenii - siguranță rutieră, agricultură și energie.

Una dintre echipele câștigătoare este „Road Heroes”, care a elaborat un sistem inteligent de alerte în baza algoritmului de predicție a accidentelor și a altor aspecte de siguranță rutieră.

Membrii echipei au analizat, în baza datelor disponibile, toate accidentele rutiere produse în funcție de perioada zilei, zilele săptămânii, lunile anului, anotimpuri și condițiile meteo.

„Surprinzător, dar majoritatea accidentelor se produc în condiții de vreme senină, pe drumuri uscate, ceea ce denotă faptul că factorii sunt puțin diferiți și ar fi comportamentul inadecvat al conducătorului auto sau starea drumului. În timpul verii și în zilele lucrătoare, în special după-amiază, noi avem un număr mai mare de accidente”, a afirmat Lily, reprezentanta echipei „Road Heroes”, adăugând că „viața unui om decedat în R. Moldova slăbește economia cu 511 mii de dolari sau 3% din PIB”.

Soluția propusă constă în dezvoltarea unui sistem inteligent de alerte, care ar preveni accidentele în timp real.

„Șoferii vor primi notificare în funcție de zona în care se află: Fii atent, peste 500 de metri intri în zona de risc maxim de accident. În funcția de viteza pe care o are, îi va fi emisă o recomandare, de exemplu: Redu viteza cu 30 de km/h”, a mai explicat Lily.

Un alt proiect câștigător a fost cel al echipei „Wise Energy”, care a prezentat o soluție de prezicere a producerii de energie electrică.

Mai exact, echipa a lucrat cu un set de date istorice meteo, precum unghiul razelor solare, cantitatea de ultraviolete, direcția vânturilor, temperatura, durata zilei etc. și, aplicând o formulă de calcul prin regresie matematică, a evaluat locurile optime pentru amplasarea centralelor electrice bazate pe eoliene și solare, astfel încât să fie valorificate cât mai eficient resursele de vânt și soare, precum și să fie sincronizată producerea și consumul de energie.

O astfel de soluție ar oferi un suport în ceea ce privește luarea deciziilor investiționale, pentru că, datorită gradului înalt de precizie, va economisi resursele agenților economici.



„Pentru creșterea acurateței, mai avem nevoie de date precum noduri de rețea de diferite tipuri de tensiune, căile de acces, licențele eliberate și implementate pentru a putea face recomandări cu grad de precizie cât mai înalt”, a menționat Tatiana Chiril, participantă din echipa „Wise Energy”.

A treia echipă câștigătoare a fost desemnată „Strawberry Vision”, care a dezvoltat o aplicație în domeniul agriculturii - cabinetul fermierului, unde pot fi accesate seturi de date despre sol și culturi și sunt comandate servicii de analiză a solului etc.

În total, peste 40 de participanții împărțiți în 10 echipe – profesioniști în tehnologie, experți tehnici, entuziaști – au dezvoltat timp de 36 de ore soluții pentru a face față provocărilor stringente domeniile siguranței rutiere, agriculturii și energiei.

Ghidați de mentori și folosind tehnologii precum învățarea automată, inteligența artificială și datele geospațiale (imagini din satelit), participanții au lucrat, au testat și și-au reiterat ideile de soluții inovatoare și au construit prototipuri funcționale. Prototipurile au fost evaluate de un juriu independent, format din reprezentanți ai instituțiilor publice și ai organizațiilor-partenere.



Echipele câștigătoare vor fi îndrumate și sprijinite pentru a-și dezvolta în continuare soluțiile, care ar putea fi adoptate de instituțiile publice și antreprenori.

Evenimentul a fost organizat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Orange, Premier Energy și Waze.

Foto: PNUD Moldova

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte