07:06:36 06.04.2020
 
Stiri

INFOGRAFIC // Salariile mici și lipsa de oportunități îi „ALUNGĂ” pe tineri din R. Moldova

Social 15.04.2016 13:53 Vizualizări652 Autor: Ziarul National
INFOGRAFIC // Salariile mici și lipsa de oportunități îi „ALUNGĂ” pe tineri din R. Moldova
Poză simbol


Unele dintre principalele cauzele ale plecării tinerilor din Moldova sunt lipsa de oportunități acasă și salariile mici.

„Expert-Grup” a analizat raportul dintre salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie față de veniturile salariale lunare care ar permite unei familii din doi tineri, care locuiesc în Chișinău, să aibă un nivel de viață social și economic decent, conform standardelor țărilor proxime din UE.

Experții au constatat că veniturile unui tânăr din R. Moldova acoperă doar 20 la sută din cheltuielile pentru un trai decent la Chișinău.

„Pentru aceasta, am calculat care sunt cheltuielile unui cuplu din doi tineri, care locuiesc în Chișinău, în medie pentru o lună. Am pornit de la faptul că aceștia vor avea cheltuieli de chirie, întreținere transport, alimentație echilibrată, cheltuieli sociale. Pentru a calcula cheltuielile pentru alimentație, am luat în considerare standardele internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății, așa-numitele Dietary Guidelines, la fel ca și Recomandările Uniunii Europene, dar și o serie de recomandări tehnice care au permis efectuarea calculelor pentru ce anume trebuie să mâncăm pentru a asigura un aport maxim de substanțe nutritive. (…)

Cheltuielile au fost calculate în baza prețurilor din rețelele de distribuție angro. Acestea constituie 43% din totalul cheltuielilor.

A doua categorie de cheltuieli ca importanță o constituie cheltuielile pentru chirie. Acestea fac 24% din totalul acestora. La fel am presupus că pentru deplasarea prin oraș ei ar utiliza troleibuzul (2 abonamente și, eventual, 5 călătorii cu taxiul), respectiv, lunar ar cheltui 510 lei.

Cheltuielile pentru întreținere și servicii constituie în medie 14,3%. La calcularea acestora am luat în considerare diferența dintre lunile reci ale anului și restul anului, astfel această sumă reprezintă o medie anuală”, explică „Expert-Grup”.

În Republica Moldova, la fel ca și în Romania, Rusia, Lituania, salariul minim pe economie nu acoperă minimul de existență, susțin autorii infograficului. Irlanda și Franța au mers pe altă formulă și au adoptat politici de salarizare prin care salariul minim să asigure minimul de existență pentru cetățenii lor. La fel s-au calculat veniturile necesare pentru ca cetățenii lor să aibă un trai decent, social, într-un mediu tolerant, multicultural și corect.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md