INFOGRAFIC // Portretul FEMEII din R. Moldova: Nivel de instruire mai înalt, se căsătorește mai devreme și trăiește mai mult decât bărbații


Sunt mai numeroase, mai instruite, se căsătoresc mai devreme și au o speranță de viață mai mare decât a bărbaților.
Portretul femeii din R. Moldova este desenat de datele statistice făcute publice de Biroul Național de Statistică în preajma Zilei Internaționale a Femeii, sărbătorită pe 8 martie.
Astfel, femeile predomină în rândul populației din R. Moldova - 52,3% versus 47,7% bărbați. La începutul anului 2022, la 100 de femei reveneau în medie 91 de bărbați.
Totodată, femeile trăiesc în medie cu peste șapte ani mai mult decât bărbații. Potrivit Biroului Național de Statistică, speranța de viață la naștere în anul 2021 a constituit 73 de ani pentru femei și 65 de ani în cazul bărbaților. Această diferență este cauzată de nivelul mai înalt al mortalității premature a bărbaților. La 1 ianuarie 2023, din numărul total al pensionarilor 675,7 mii sau 63,8% erau femei.
Aceleași date mai relevă faptul că femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbații. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie a constituit 26 de ani în 2021, iar la bărbați – 29 de ani.
Femeile din R. Moldova cu vârste între 25 și 64 de ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaților de aceeași vârstă și sunt angajate preponderent în sectorul serviciilor.
Deși mai instruite, femeile sunt remunerate în medie cu 14% mai puțin decât bărbații. Exprimată în bani, discrepanța a constituit, în medie, circa 1 319 lei în anul 2021.













































































