12:24:49 04.12.2023
Stiri

Încetarea războiului din Ucraina le-ar aduce cea mai mare bucurie cetățenilor R. Moldova, deși sunt preocupați de prețuri și sărăcie

Actualitate 25.11.2022 11:32 Vizualizări1271 Autor: Ziarul National
Încetarea războiului din Ucraina le-ar aduce cea mai mare bucurie cetățenilor R. Moldova, deși sunt preocupați de prețuri și sărăcie


Cetățenii R. Moldova își doresc cel mai mult în acest moment încetarea războiului din Ucraina ca soluție la diverse probleme cu care se confruntă, inclusiv creșterea prețurilor.

Datele Barometrului socio-politic, realizat de CBS Research, la comanda IDIS Viitorul, ISPRI „Ion Brătianu” și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom, arată că 35,8% din respondenți au spus că evenimentul care le-ar aduce bucurie este încetarea războiului pornit de Federația Rusă în Ucraina.

Alți 22,1% au arătat că bucuria le-ar veni de la îmbunătățirea nivelului de viață în R. Moldova, 18,4 - de la îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, 13,5% - de la aderarea republicii la UE, 5,8% - de la Unirea R. Moldova cu România etc.

CITIȚI și Barometru socio-politic: România ajută cel mai mult R. Moldova, Klaus Iohannis - liderul din afară care se bucură de cea mai mare încredere în stânga Prutului și 42,5% dintre basarabeni ar vota Unirea
Războiul din vecinătate este pe locul doi în topul preocupărilor cetățenilor noștri, după prețuri - 58% și, respectiv, 41,5%.

Printre problemele invocate de moldoveni se mai numără sărăcia - 41,2% și viitorul copiilor - 38,4%.Întrebați cum se vor descurca în iarna ce vine, 49,7% au arătat că vor putea s-o treacă fără probleme majore.

CITIȚI și SONDAJ: Patru partide în viitorul Palament, iar grupurile proruse ar avea mai multe fotolii. Cine dintre politicienii de la Chișinău conduce în acest moment topul încrederii din partea populației
Aceeași cercetare indică faptul că dezvoltarea unor proiecte economice de succes pe ambele maluri ale Prutului, sporirea investițiilor românești în R. Moldova, integrarea agriculturii și industriei din R. Moldova în spațiul economic comun al României, precum și interconectarea energetică dintre cele două state sunt acțiunile care ar trebui întreprinse pentru a îmbunătăți relațiile dintre Chișinău și București.Sondajul a fost realizat în perioada 16 - 23 noiembrie curent, pe un eșantion de 1 015 respondenți (55% întrebați la telefon) și are o marjă de eroare de 3%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md