Încă două acorduri încheiate de R. Moldova pe platforma CSI, denunțate de Guvern: Unul dintre documente limitează capacitatea de a lua decizii independente privind utilizarea spectrului de frecvențe radio și mijloacelor de radioelectronică


Guvernul de la Chișinău a mai denunțat astăzi două acorduri încheiate de R. Moldova pe platforma Statelor Comunității Independente (CSI), ca fiind inoportune, inaplicabile și contrare intereselor naționale.
Unul dintre documentele denunțate este Acordul privind ordinea de folosire a spectrului frecvenţelor radio şi asigurarea compatibilităţii electromagnetice a celor mai importante mijloace radioelectronice în interesele securităţii Comunităţii Statelor Independente, încheiat la Tașkent la 15 mai 1992. Totodată, Guvernul a denunțat și Decizia Consiliului șefilor guvernelor statelor membre ale Comunității Statelor Independente privind asigurarea compatibilităţii electromagnetice a celor mai importante mijloace radioelectronice ale statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiată la Moscova la 9 decembrie 1994.
Potrivit Ministerului Apărării de la Chișnău, menținerea calității Republicii Moldova de stat-parte la acest acord „nu este validă”, în temeiul rezervelor adoptate prin Hotărârea nr.76/1994 a Parlamentului Republicii Moldova la Acordul de constituire a Comunităţii Statelor Independente, semnat în numele Republicii Moldova la 21 decembrie 1991 la Alma-Ata.
„Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de constituire a CSI cu rezervă la art.6, cu excepția alineatelor trei și patru, ce prevăd următoarele: Statele membre ale Comunităţii vor păstra şi susţine, sub comandament unit, spaţiul militar-strategic comun, inclusiv controlul unic asupra armamentului nuclear, ordinea realizării căruia va fi reglementat de un acord special. Ele garantează de asemenea condiţii necesare amplasării, funcţionării, aprovizionării materiale şi sociale a forţelor armate strategice. Părţile se obligă să promoveze o politică coordonată în domeniul ocrotirii sociale şi asigurării cu pensii a militarilor şi familiilor lor. Respectiv, aceste prevederi din Acordul de constituire a CSI nu sunt obligatorii pentru Republica Moldova. Altă rezervă adoptată... este expunerea articolului 12 din Acord în următoarea redacţie: Înaltele Părţi Contractante, pornind de la legislaţia naţională, garantează respectarea obligaţiilor internaţionale, ce decurg din Tratatele fostei U.R.S.S. Parlamentul Republicii Moldova porneşte de la înţelegerea faptului că Republica Moldova, în cadrul Comunităţii Statelor Independente, se va orienta mai întîi de toate la colaborarea economică şi va exclude interacţiunea în domeniile politico-militare, ca fiind în contradicţie cu principiile suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Astfel, Republica Moldova nu interacţionează în domeniile politico-militare în cadrul CSI”, explică Ministerul Apărării.
Aceeași sursă arată că acest document nu corespunde priorităților de securitate a Republicii Moldova și necesităților tehnologice actuale.
„Acordul în cauză limitează capacitatea de a lua decizii independente în ceea ce privește utilizarea spectrului de frecvențe radio și mijloacelor de radioelectronică în conformitate cu „Atribuirea benzilor de frecvenţă la nivel internaţional care se face în cadrul Conferinţelor Mondiale de Radiocomunicaţii (CMR)”, care grupează toate ţările membre a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii. Totodată, menținerea calității de stat membru a Republicii Moldova la Acordul privind ordinea de folosire a spectrului frecvenţelor radio şi asigurarea compatibilităţii electromagnetice a celor mai importante mijloace radioelectronice în interesele securităţii Comunităţii Statelor Independente din 15 mai 1992 nu este oportun, reieșind din faptul că până la momentul actual nicio activitate sau acțiune nu a fost necesară de a fi întreprins”, adaugă Ministerul Apărării.
În aceeași ședință de Guvern, Cabinetul de miniștri a denunțat Acordul privind modul de creare și funcționare a filialelor instituțiilor de învățământ superior în statele-membre ale Comunității Statelor Independente, semnat la Moscova la 28 septembrie 2001.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), instituția nu a recepționat niciun demers oficial privind autorizarea creării de filiate ale instituliilor de invățământ superior din Republica Moldova în statele-membre ale CSl, dar nici invers - de creare a filialelor instituțiilor de învățământ superior ale statelor-membre ale CSI în Republica Moldova.
„Prin urmare, la etapa actuală se constată că acordul în cauză nu mai este un instrument viabil. Un alt motiv ar fi lipsa de aplicabilitate, depășirea termenului îndelungat, învechirea morală și necorespunderea relațiilor actuale”, explică MEC, adăugând că participarea R. Moldova în „aranjamentele CSI” este irelevantă odată cu obținerea calității de stat-candidat pentru aderare la UE.













































































