15:31:19 12.04.2024
Stiri

În plin RĂZBOI al Rusiei împotriva Ucrainei, „ucraineanul” Vladimir Cantarean a uitat că „Rusia ne tratează ca pe un popor fără coloană vertebrală” și a insistat pentru consolidarea colaborării cu Ambasada Rusiei. Dialog „cordial” cu Vasnețov

Actualitate 21.02.2024 16:57 Vizualizări1709 Autor: Ziarul National
În plin RĂZBOI al Rusiei împotriva Ucrainei, „ucraineanul” Vladimir Cantarean a uitat că „Rusia ne tratează ca pe un popor fără coloană vertebrală” și a insistat pentru consolidarea colaborării cu Ambasada Rusiei. Dialog „cordial” cu Vasnețov


În plin război al Rusiei împotriva Ucrainei, Mitropolitul Chișinăului Vladimir a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. Dialogul „cordial” a aut loc ieri, 20 februarie, la sediul Mitropoliei Moldovei, comunică instituția condusă de Înaltpreasfințitul Vladimir.

Cei doi și-au exprimat „preocuparea pentru pacea și stabilitatea globală”, în condițiile în care Rusia a declanșat un război sângeros împotriva Ucrainei.

„În cadrul întâlnirii, părțile au abordat subiecte legate de situația actuală din lume, exprimând preocuparea pentru pacea și stabilitatea globală. S-a pus un accent deosebit pe continuarea proiectelor bilaterale dintre Biserica Ortodoxă din Moldova și Ambasada Rusiei, subliniind importanța colaborării dintre cele două instituții”, se arată în comunicat.

Totodată, sursa citată subliniază că „discuțiile au inclus și perspectivele strategice și proiecte noi care ar putea consolida legăturile dintre cele două entități”.

CITIȚI și DOC // Mitropolitul Vladimir, scrisoare DURĂ pentru Patriarhul Kirill: „Lume Rusă este străină valorilor noastre NAȚIONALE. Rusia ne tratează ca pe un popor fără coloană vertebrală. R. Moldova se va REUNI cu România, iar BOM va deveni parte a BOR”

De menționat că Mitropolia Moldovei a fost la un pas de a rupe relațiile cu Biserica ortodoxă Rusă. Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldova Vladimir i-a trimis, pe 5 septembrie 2023, o scrisoare Patriarhului Kirill, în care îi adresa mai multe reproșuri. În speță, conducătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova se referea la războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina, care i-a făcut pe mulți clerici să adere la Mitropolia Basarabiei, entitate sprijinită de Patriarhia Română.

Mitropolitul Vladimir arăta în scrisoare sa că ar fi fost „abandonat” de Patriarhia Rusă și că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, deoarece orice intervenție în interesul bisericii rusești, care este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina, ar fi considerat „drept sabotaj antinațional”.

De asemenea, Mitropolitul Vladimir, ucrainean de etnie, i-a reproșat superiorului său că, în Rusia, atât autoritățile laice, cât și cele bisericești i-au tratat pe moldoveni ca pe „un popor periferic și fără coloană vertebrală”, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa.

„Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din (R.)Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia. Soarta R. Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și, desigur, tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române. Așa cum am spus mai sus, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove poate doar urmări aceste transformări, căci orice intenție de a opri acest proces va fi percepută nu doar de societatea civilă, ci și de clerul și credincioșii noștri, care tot mai des se îndreaptă către România și Occident, ca fiind un pas subversiv și nepopular, întrucât nimeni nu poate nega factorii istorici, iar întârzierea acestui proces prelungește agonia celor care doresc să-l oprească”, se mai arăta în scrisoarea Mitropolitului Vladimir adresată Patriarhului Kirill.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md