HUB-ul de securitate al UE: Rețelele criminale transnaționale exploatează Republica Moldova ca un punct de tranziție pentru droguri, iar autoritățile vor fi ajutate să combată traficul de hașiș, cocaină sau heroină


Valoarea pieței ilegale de droguri ajunge la 30 de miliarde de euro anual numai în Uniunea Europeană, iar rețelele criminale transnaționale exploatează Republica Moldova ca un hub de tranziție pentru droguri, transportând cantități enorme de hașiș, cocaină și heroină în direcții estice și vestice, susține directorul general adjunct al Direcției Generale Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene (DG HOME), Olivier Onidi.
Oficialul european a subliniat astăzi, în cadrul celei de-a opta sesiune a HUB-ului de securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Republica Moldova, că Bruxellesul și Chișinăului trebuie să colaboreze pentru a combate împreună traficul de droguri.
„Ne confruntăm cu o provocare imensă care nu cunoaște granițe – drogurile. 30 de miliarde de euro anual, aceasta este valoarea pieței ilegale de droguri numai în Uniunea Europeană. Nu este doar enorm, este cea mai mare și mai profitabilă piață criminală din toate. Rețelele criminale transnaționale exploatează Republica Moldova ca un hub de tranziție pentru droguri, transportând cantități enorme de hașiș, cocaină și heroină în direcții estice și vestice. De aceea, trebuie să lucrăm împreună pentru a aborda această provocare complexă”, a declarat în cadrul evenimentului Olivier Onidi, director general adjunct al DG HOME.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a adăugat că autoritățile europene sunt hotărâte să colaboreze cu cele din R. Moldova în abordarea provocării traficului de droguri, „folosind o gamă largă de instrumente, inclusiv suport politic, asistență financiară, suport operațional, expertiză tehnică și oportunități de dezvoltare a capacităților”: „Discuțiile de astăzi vor contribui la definirea acțiunilor noastre comune viitoare”.
Participanții la sesiune au accentuat necesitatea combaterii traficului de droguri prin capturi semnificative și revizuirea schemelor existente.
Cea de-a opta ședință operațională a Hub-ului de Securitate a fost organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în parteneriat cu Delegația UE în Republica Moldova și DG HOME. La eveniment au participat atât experți-cheie din opt țări membre ale UE, cât și practicieni europeni în domeniul securității, printre care Olivier Onidi, director general adjunct al DG HOME, Jurgen Ebner, director executiv adjunct al Europol (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Aplicarea Legii), Gabor Kemeny, șef adjunct al Unităţii de Cooperare Internaţională a CEPOL (Agenția Uniunii Europene pentru Formare în Aplicarea Legii), dar și reprezentanți ai Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA).
HUB-ul de Securitate al UE este o platformă comună care oferă informații, infrastructură și expertiză Republicii Moldova și țărilor UE în scopul întăririi securității interne. Obiectivul general al HUB-ului este să prevină și să combată formele de criminalitate, sporind securitatea UE, dar și a țărilor din vecinătate. Astfel, Republica Moldova va contribui la securitatea regională și europeană.













































































