Guvernul spune DA: Denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI, aprobată de Cabinetul de miniștri


Proiectul de lege care prevede denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară (AIP) a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), încheiată la Minsk la 26 mai 1995, a fost aprobat astăzi de către Guvern.
Inițiativa a fost lansată în luna mai curent de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ruslan Bolbocean, întrucât în prezent Republica Moldova menține relații interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv pe linia grupurilor de prietenie, menținerea calității de membru a Republicii Moldova în cadrul acestei structuri este „inoportună”.
CITIȚI și Irina Vlah vrea „împreună cu Rusia!”: „Propun ca R. Moldova să nu iasă din CSI”. Premierul Dorin Recean: „Dnă Vlah, v-am urat și data trecută vizite plăcute la Moscova, Sankt Petersburg și Tel Aviv”
Mai mult, în anul curent, R. Moldova urma să plătească o cotizație de membru al AIP CSI în valoare de peste 5,8 milioane de lei.
„Această sumă impunătoare, care este achitată din bugetul de stat, ocupă locul doi din punct de vedere al cuantumurilor cotizațiilor anuale achitate de Republica Moldova, în calitate de membru, în cadrul organizațiile internaționale și regionale (pentru comparație, cea mai mare contribuției se achită către Consiliul Europei - 9 911 238 de lei). În consecință, având în vedere că participarea Republicii Moldova în cadrul AIP CSI nu corespunde așteptărilor în ceea ce privește coraportul contribuții-beneficii, se consideră oportună denunțarea Convenției vizate. La fel, se menționează că principalele direcțiile de activitate ale AIP CSI sunt protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, monitorizarea dezvoltării democrației și a drepturilor electorale, cât și lupta cu noile amenințări și provocări de securitate. Este evident că în contextul regional actual, cauzat de războiul din Ucraina, atingerea acestor obiective este imposibilă din cauza opiniilor contrare ale membrilor AIP CSI la acest capitol”, afirmă secretarul de stat Ruslan Bolbocean.
Precizăm că, în ultimele luni, autoritățile din R. Moldova au denunțat mai multe acorduri semnate cu CSI, pe motiv că acestea nu funcționează.
„După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, de război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. (...) CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență. Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor. Ce poate urma? Ce pot ei mai rău să ne facă? Ei ne-au făcut tot răul care ni-l puteau face. Noi dorim să fim parte a lumii păcii. Nu vrem să fim parte a lumii războiului, morții, sărăciei și agresiunii”, a declarat anterior președintele Parlamentului, Igor Grosu.









































































