16:55:22 06.05.2025
Stiri

INTERVIU // Guvernul Leancă, „răul cel mai mic”

Politică 23.06.2013 20:45 Vizualizări1647
INTERVIU // Guvernul Leancă, „răul cel mai mic”
Coaliție // Rămâne deschisă întrebarea în ce măsură politicienii noștri vor fi capabili să tragă învățăminte și să tacă măcar până la summitul de la Vilnius

În ajunul alegerii Guvernului condus de Iurie Leancă, mai mulți reprezentanți ai societății civile din R. Moldova au adresat o petiție deputaților prin care le cereau să-și dea votul pentru un nou Executiv, argumentând de ce are nevoie R. Moldova de acest lucru. Deputații au votat Guvernul Leancă pe 30 mai curent. Astăzi, analistul politic Oazu Nantoi, unul dintre semnatarii petiției respective, afirmă că acest pas este „răul cel mai mic”. De ce crede asta, aflați din interviul acordat Ziarului NAȚIONAL.

Dle Oazu Nantoi, avem Guvern. E de bine sau de rău?

În conformitate cu tradițiile moldovenești de a căuta răul cel mai mic, sunt de părerea că alegerile anticipate sunt un rău mai mare. În special din cauza faptului că în R. Moldova nu există un mecanism univoc, clar și operativ de dizolvare a Parlamentului și de organizare a alegerilor anticipate, iar în schimb este un calvar moldovenesc de degradare a situației și de implicare a structurilor statale în achitările interne de conturi. Prin urmare, Guvernul este răul mai mic. Să vedem în ce măsură acest rău mai mic va genera efecte pozitive, în special dacă ținem cont de faptul că summitul de la Vilnius, în situația când sunt definitivate negocierile cu privire la Acordul de asociere la UE, are o semnificație deosebită pentru R. Moldova, pentru proiectul statalității R. Moldova.

Componența noului Guvern a rămas aproape neschimbată. Să ne așteptăm și la schimbări pe măsură?

Partidele componente ale fostei alianțe de guvernare s-au aflat în pragul sinuciderii politice care se numea alegeri anticipate. Consider că nu contează atât componența, cât capacitatea de a lucra în echipă, comportamentul. Rămâne deschisă întrebarea în ce măsură politicienii noștri vor fi capabili să tragă învățăminte și să tacă măcar până la summitul de la Vilnius.

În textul acordului noii guvernări chiar este specificat faptul că miniștrii vor fi obligați să-și coordoneze declarațiile publice…

Și înainte de căderea Guvernului din 5 martie curent normele de activitate în coaliție nu presupuneau ceea ce s-a întâmplat în „Pădurea Domnească” sau ceea ce s-a întâmplat înainte sau după incidentul din „Pădurea Domnească”. Aici nu e vorba de hârtii semnate. Eu am văzut programul construirii comunismului, așa că nu sunt impresionat de hârtiile semnate. E vorba de capacitatea politicienilor de a se comporta responsabil în fața alegătorilor și în ceea ce privește propria soartă politică.

Faptul că liderii principalelor partide care au format coaliția de guvernare proeuropeană au renunțat la funcțiile-cheie în stat, credeți că le pune cariera politică în pericol?

Eu știu că în Coreea de Nord nu există probleme cu liderii. În restul lumii parcă liderii se schimbă și pământul continuă să se rotească. Nu știu dacă va afecta sau nu. Vom ajunge la următoarele alegeri și vom vedea rezultatele, deci vom vedea cum va reacționa Măria Sa alegătorul. Ceea la ce s-a ajuns vorbește despre multiplele greșeli comise. Dacă după o cascadă de greșeli absolut aberante, nu vreau să caut cine dintre ei este mai mult sau mai puțin vinovat, au ajuns la această decizie, înseamnă că le aparține. Pe mine mai puțin mă interesează soarta liderilor. Mă interesează soarta R. Moldova al cărei cetățean am fericirea de a fi.

Una dintre provocările Guvernului Leancă este și soluționarea diferendului transnistrean. Cum comentați acțiunile recente ale Tiraspolului vizavi de stabilirea așa-zisului hotar al regiunii separatiste?

Ideea a fost o surpriză doar pentru cei care nu se interesează deloc de această problemă. Idiotismul proiectului așa-zisei legi cu privire la „frontiera de stat” a fost elaborat de Andrei Simcenco, mâna dreaptă a lui Evgheni Șevciuk, încă acum câteva luni. Așa că… Ei se comportă așa cum li se permite. Noi le permitem.

Ce ar trebui să facă autoritățile R. Moldova în asemenea cazuri?

Eu plătesc impozite pentru a întreține aceste autorități. Așa că adresați toate întrebările autorităților. Ar trebui să vă explic timp de trei ore ce trebuie să facă autoritățile. Când mă cert cu soția, știu că trebuie să-i cumpăr un buchet de flori și să o sărut. Dar conflictul transnistrean necesită niște strategii, planuri și acțiuni pe domenii, ministere, formulate pentru ani de zile.

Nu există asemenea planuri?

Nu știu. Poate reprezintă secret de stat.

Comunistul Vladimir Voronin a declarat recent că optează pentru o reprezentativitate a transnistrenilor în instituțiile importante de la Chișinău – Parlament, Guvern etc. Este o idee fericită?

Din anul 1998 și până în prezent, acest Voronin a spus atâtea prostii, încât s-ar putea de compus un material de psihiatrie politică. Eu nu vreau să comentez ceea ce spune Voronin.

Vă mulțumim!

Interviu realizat de Raisa Lozinschi
Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte