Undă verde planului NAȚIONAL pentru creșterea clădirilor eficiente energetic până în 2030 în R. Moldova


Guvernul Republicii Moldova a adoptat astăzi Planul național care urmărește creșterea numărului de clădiri cu consum energetic aproape zero (NZEB) până în anul 2030. Acest document strategic are rolul de a accelera tranziția spre un sector al construcțiilor mult mai eficient și mai sustenabil din punct de vedere energetic.
Planul prevede diverse măsuri concrete pentru a promova construcția de clădiri noi NZEB și transformarea celor existente în clădiri cu performanță energetică ridicată. Prin implementarea planului, Republica Moldova intenționează să reducă semnificativ consumul energetic final și emisiile de gaze cu efect de seră, respectând angajamentele din domeniul eficienței energetice și al combaterii schimbărilor climatice.
„În contextul crizelor cu care s-a confruntat țara noastră, creșterea performanței energetice a clădirilor este o prioritate națională pentru a asigura securitatea energetică a cetățenilor.” Clădirile sunt un element central al politicii privind eficiența energetică, fiind responsabile pentru cca 50% din consumul final de energie și peste 50% din emisiile de gaze cu efect de seră. Plănuirea unei îmbunătățiri semnificative a eficienței energetice a fondului de clădiri este esențială pentru atingerea obiectivelor strategice pe termen lung privind schimbările climatice”, a afirmat Dorin Junghietu, ministrul Energiei.
Documentul include armonizarea documentației tehnice în construcții cu standardele UE, crearea unui ghid pentru transformarea clădirilor existente în NZEB și ajustarea instrumentelor de finanțare pentru a susține tranziția către clădiri NZEB. De asemenea, planul propune consolidarea capacităților profesionale în domeniu și integrarea conceptului NZEB în învățământul tehnic și superior.
Conform planului, toate construcţiile noi vor trebui proiectate ca NZEB. În cazul unor renovări majore, clădirile existente vor fi modernizate, în funcție de fezabilitatea tehnică și economică. Clădirile NZEB vor combina o izolație termică performantă cu surse regenerabile de energie, precum panouri solare, și se va încuraja instalarea pompelor de căldură și a tehnologiilor de ventilație cu recuperare de căldură.
Implementarea măsurilor va fi realizată în limitele alocațiilor bugetare aprobate, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și prin investiții din sectorul privat. Costul total estimat pentru plan este de aproximativ 15 milioane de lei, majoritatea costurilor fiind legate de consolidarea capacităților interne. Din aceste fonduri, 3 milioane vor fi asigurate din bugetul de stat, diferența provenind din proiecte externe de asistență tehnică.
Proiectul a fost dezvoltat de Ministerul Energiei împreună cu Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), finanțat de USAID, și cu participarea proiectului „Tranziția verde din Moldova”, aplicat de Expertise France, cu susținerea AFD.









































































