11:18:49 29.03.2024
Stiri

Gestionarea eficientă a resurselor de apă, în lumina descentralizării administrative, abordată în Franța de către o delegație din R. Moldova, care a inclus deputați, angajați ai Guvernului, primari și președinți de raioane

Actualitate 16.03.2023 15:13 Vizualizări3472 Autor: Cazimir Țino
Gestionarea eficientă a resurselor de apă, în lumina descentralizării administrative, abordată în Franța de către o delegație din R. Moldova, care a inclus deputați, angajați ai Guvernului, primari și președinți de raioane


În perioada 5 – 11 martie curent, s-a desfășurat în Franța o misiune moldovenească oficială, având ca temă de bază gestionarea eficientă a resurselor de apă în lumina descentralizării administrative și a reorganizării teritoriale. În ideea preluării exemplelor de bune practici a statului francez și a împărtășirii din experiența practică a gestionarilor apei din Hexagon, au fost organizate mese rotunde, ateliere de lucru, au fost exemplificate pe teren lucrările tehnice de aducțiuni de apă și de canalizare, au fost prezentate exemplele de succes, ca și riscurile inerente unor lucrări complexe de amenajare a bazinelor hidrografice.

Misiunea a fost organizată și finanțată de Solidarité Eau Europe - Solidarity Water Europe (SEE-SWE), organism francez cu sediul la Strasbourg, dar cu acoperire și implicare europeană. Din delegația numeroasă au făcut parte Larisa Voloh, deputată PAS, președinta Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională, Diana Chiriac, consilieră a prim-ministrului pe chestiuni de administrație publică, Radu Stratuța, director adjunct al Agenției Apele Moldovei, Vasile Mărcuță, membru al Partidului Democrat Modern (fost Pro Moldova, fost PDM) și președinte al raionului Nisporeni, Iurie Levinschi, membru al Partidului Social Democrat European (fost PDM) și președinte al raionului Hâncești, Vladimir Bodean, membru al Partidului Social Democrat European (fost PDM) și primar al comunei Șișcani, raion Nisporeni, Petru Cozlan, membru al Partidului Social Democrat European (fost PDM) și primar al comunei Cățeleni, raion Hâncești. Au mai participat Svetlana Duca și Cazimir Țino, manageri de proiect ai SEE-SWE în Republica Moldova, precum și Ala Condrov și Inga Coroban, translatoare.




La Strasbourg au fost întâmpinați de Antonella Cagnolati, președinta SIE-SEE – cea care a condus și delegația și căreia i se datorează, de fapt, întreaga Misiune, de Clément Dolisi, coordonator al Biroului European al SEE-SWE, și de Clémence Desire, voluntară în Serviciul Civic Strasbourg. Misiunii i s-au adăugat în scurt timp Jean-Charles Lambert, primar de Stutzheim – Offenheim (Alsacia), membru al Sindicatului Ape – Canal Alsacia – Mosella și Christine Dericq, de la Agenția de Apă Artois-Picardie, responsabilă de activitatea internațională și politică de tineret.

Primele două zile au fost dedicate vizitelor și întâlnirilor din Strasbourg și împrejurimi. Deschiderea oficială a Misiunii s-a petrecut la sediul Primăriei din Stutzheim – Offenheim, unde primarul Jean-Charles Lambert s-a întrecut pe sine în ceea ce privește organizarea reuniunii și primirea oaspeților moldavi. Din partea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova, doamna deputată Larisa Voloh și doamna consilieră Diana Chiriac au prezentat, in extenso, aspecte ale reformei administrației publice în curs de implementare în Republica Moldova. Intervențiile domniilor lor au fost fericit completate cu exemple concrete și abordări clarificatoare din partea președinților de raioane și a primarilor basarabeni prezenți. O prezentare cu totul aparte și foarte edificatoare a făcut-o domnul Philippe de Casabianca, însărcinatul cu misiuni transfrontaliere și instituții europene din partea Marii Regiuni Franceze de Est. A avut loc și un schimb de experiență cu Casa Serviciilor Publice din Truchtersheim, un fel de Centru Multifuncțional francez, sub coordonarea domnului Vincent Noe, președinte al Comunităților de primari din departament. Dezbaterile au atins teme fundamentale conexiunilor intercomunitare, precum organizarea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, competențele acestora, aspectele fiscalității lor, relațiile cu statul.

La Consiliul Europei a urmat o întâlnire cu dnul Daniel Popescu, șeful Departamentului pentru Guvernanță Democratică, respectiv cu d-nul Svetislav Paunovici și d-na Cristina Chiran, de pe lângă Secretariatul Puterilor Locale și Regionale. Vizita la Strasbourg s-a încheiat cu primirea la dna Ambasadoare Daniela Cujbă, Reprezentanta permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.

La Paris, unul dintre obiectivele prioritare a fost vizita la Agenția Franceză de Dezvoltare. Aici, SEE-SWE și-a prezentat acțiunea în Republica Moldova, axată pe doi piloni principali: buna guvernanță și infrastructura. La rândul ei, AFD și-a prezentat obiectivele prioritare în R. Moldova, diversele sale programe și instrumente pentru susținerea cooperării și a dezvoltării. La această importantă instituție franceză de finanțare internațională, dna Cagnolati, președinta SEE-SWE, și-a asumat rolul de adevărată avocată a Republicii Moldova, pentru includerea Chișinăului pe radarul AFD din perspectiva unor noi proiecte concrete în gestionarea unor bazine hidrografice moldovenești.

Apoi a avut loc o altă ședință de lucru, la Adunarea Națională a Franței, întâlnire condusă de dna deputată Delphine Lingemann, președinta Grupului de prietenie Franța – Republica Moldova din Parlamentul francez, grup de prietenie proaspăt constituit și din partea căruia au participat alți cinci deputați francezi.



Ultimele două zile ale misiunii s-au desfășurat în nord, la Arras și Amiens. Au avut loc întâlniri cu aleșii locali din Artois și Picardie în urma cărora au fost prezentate strategiile comunelor rurale, schimbate opinii asupra gestionării apei, vizitate stații de epurare a apei. A urmat apoi semnarea Acordului de Cooperare dintre Agenția Apelor din Artois – Picardie și Agenția Apele Moldovei – semnatari: d-nul Thierry Vatin, director, din partea franceză, și dnul Radu Stratuța, director adjunct, din partea moldovenească. Acordul, care îl reînnoiește pe cel precedent semnat în 2017, acoperă perioada 2023 – 2027 și vizează dezvoltarea politicilor în domeniul resurselor de apă, facilitarea cooperării și comunicării cu părțile interesate în domeniul apelor, respectiv operaționalizarea coordonată a politicilor existente în domeniul apelor și gestionării construcțiilor hidrotehnice. Toate acestea, puse sub semnul cooperării internaționale și a dezvoltării durabile.

Delegația moldovenească a participat activ și la a treia ediție a „Academiei Apei” la Arras, prezența moldovenilor fiind aplaudată la scenă deschisă.

În sfârșit, s-a derulat și o interesantă sesiune interactivă pe temele riscurilor de inundații, eroziunii litoralului și a schimbărilor climatice. Această sesiune a fost animată de AMEVA – o structură voluntară de aleși locali din bazinul râului Somme, înființată în urma marilor inundații din 2001. A fost uimitor de înțeles cât de multe se pot realiza pentru comunitățile locale atunci când oamenii se agreghează în organisme civice pentru susținerea intereselor locale. Asta presupune, desigur, conștientizare, atitudine participativ-voluntaristă, sprijin din partea instituțiilor de stat. În Franța, toate acestea sunt locuri comune...

Am notat la începutul articolului partidele politice din care au făcut/fac parte unii dintre membrii delegației. Nu în mod gratuit, ci pentru a arăta că, în pofida unor viziuni și opțiuni politice diferite, se poate totuși coopera civilizat și eficient. În beneficiul tuturor locuitorilor dintr-un areal geografic sau altul. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, se întâmplă destul de rar în R.M. Cu atât mai meritorie este deci cooperarea, de ani de zile, între actorii politici implicați: reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, președinți de raioane și primari de sate. Este ceea ce Solidarité Eau Europe (SEE-SWE) a reușit să determine în bazinul râului Nârnova, proiect-pilot de amenajare durabilă socio-economică ce cuprinde 30 de localități din raioanele Hâncești și Nisporeni. În paralel, aceeași SEE-SWE a conlucrat strâns cu autoritățile publice locale din zona menționată, dar și cu dna deputată Larisa Voloh pentru a se reuși adoptarea primei legi moldovenești ce reglementează Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară. În felul acesta, legislația moldavă în privința administrației publice locale se aliniază standardelor europene și acquis-ului comunitar și înlesnește enorm accesul la fondurile europene – credite și granturi. Un nou impuls, așadar, dezvoltării locale, modernizării și extinderii infrastructurii.

În aceeași notă, trebuie amintită și adoptarea, de către Guvernul Recean, a Strategiei de Reformă a Administrației publice pe perioada 2023 – 2030, strategie pe care și CALM – Congresul Autorităților Locale din Moldova – o susține pe deplin. Pentru a fi onești până la capăt, trebuie subliniat că rolul esențial pe care dna deputat Larisa Voloh l-a jucat pentru redactarea și adoptarea Legii privind ADI-urile a fost în mod fericit dublat de aceeași contribuție importantă pe care dna consilier pe probleme de administrație, Diana Chiriac, a avut-o în conceperea și redactarea Strategiei de Reformă menționată mai sus.

În măsura în care un partid de guvernământ trebuie criticat pentru gafele pe care le face, în aceeași măsură îi trebuie recunoscute și meritele, atunci când performează. Este așadar un exemplu bun de cooperare internă și externă, interinstituțională, respectiv între reprezentanți ai unor partide politice diferite, pentru binele comun al comunităților locale. Fapt pentru care merită felicitați. Desigur, cu o floare nu se face primăvară. Dar, ca putere a exemplului, merită de a fi amintit.

P.S. Reprezentanții autorităților locale din Hâncești și Nisporeni, domnii Vasile Mărcuță, Iurie Levinschi, Vladimir Bodean și Petru Cozlan, au făcut cunoscută și pe meleagurile Franței ospitalitatea și prietenia românilor basarabeni, făcând cadou gazdelor mărțișoare lucrate manual de copiii din școlile rurale locale, Diplome de Recunoștință și materiale promoționale cu frumusețile Basarabiei de ieri și de azi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md