06:41:25 27.04.2024
Stiri

George Friedman: Un atac asupra României sau R. Moldova, printre opțiunile Rusiei în contextul problemelor din Ucraina

Actualitate 21.09.2022 13:41 Vizualizări1943 Autor: Ziarul National
George Friedman: Un atac asupra României sau R. Moldova, printre opțiunile Rusiei în contextul problemelor din Ucraina


Una dintre opțiunile liderului de la Kremlin, în contextul problemelor militare din Ucraina, ar fi să atace România sau R. Moldova pentru că un atac asupra unui aliat american ar diminua posibilitatea SUA de a sprijini logistic Ucraina, Washingtonul urmând să fie angrenat pe două fronturi, scrie analistul George Friedman, fondatorul și CEO al companiei de previziune și analiză geopolitică Geopolitical Futures.

Principala problemă a rușilor în războiul din Ucraina o constituie sprijinul logistic pe care SUA îl acordă Kievului. În afară de opțiunea nucleară, afirmă Friedman, Rusia are și varianta de a ataca România sau R. Moldova, datorită apropierii geografice a celor două față de Ucraina.

Armele nucleare

„Săptămâna trecută, am discutat despre natura armelor nucleare tactice. Sunt construite pentru efect tactic, nu pentru efect strategic. Armele nucleare strategice, cum ar fi cele aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki, pot devasta o zonă mare, atât explozia, cât și precipitațiile nucleare. Zona exploziei ar fi devastată, iar precipitațiile ar crește letalitatea și ar duce-o la o distanță semnificativă în aval. Cu toate acestea, trebuie amintit că, indiferent de victime, niciun oraș nu a fost complet abandonat și ambele erau populate și funcționau la un nivel rezonabil la aproximativ un an după detonarea bombelor. Puterea armelor nucleare tactice (în funcție de tip) este mai mică de 1% din explozia de la Hiroshima și, la fel de important, produc puține efecte nucleare.

Armele nucleare tactice pot determina rezultatul unei bătălii, dar nu al unui război, și nu ar face pământul de nelocuit. Prin urmare, cealaltă opțiune nucleară a Rusiei este strategică: distrugerea orașelor ucrainene cu o armă de tip Hiroshima. Această opțiune are două puncte slabe. Vânturile din Ucraina sunt variabile, iar în estul Ucrainei, de exemplu, bat spre nord-est. O detonare nucleară strategică ar trimite precipitații în Rusia, către Voronej, un oraș strategic rusesc. Orice utilizare a unei arme nucleare strategice ar afecta probabil teritoriul Rusiei.

Un al doilea risc, oricât de puțin probabil, se referă la răspunsul occidental. Statele Unite, Regatul Unit și Franța dețin toate arme nucleare strategice. Oricare dintre ei ar putea lua o lovitură rusă asupra Ucrainei drept o potențială amenințare pentru ei înșiși, declanșând un schimb. Acest lucru poate fi exagerat și niciunul dintre cei trei nu și-ar putea imagina, dar într-un centru de comandă, fricile sunt amplificate. Având în vedere valoarea limitată a armelor nucleare tactice și potențialul dezastru al armelor nucleare strategice, amenințările nucleare rusești sunt un război psihologic excelent (cu excepția cazului în care un inamic rus ia amenințarea în serios), dar nu pot rezolva problema militară a Rusiei“, scrie analistul, citat de Ziare.com.

Opțiunea de a ataca România sau R. Moldova

În afară de opțiunea nucleară, afirmă Friedman, Rusia are posibilitatea de a ataca România sau R. Moldova, datorită apropierii geografice a celor două față de Ucraina. Americanul notează că „Rusia trebuie să schimbe dinamica războiului, dacă nu vrea să fie forțată spre o înțelegere politică.

Cheia este de a produce amenințări pentru ucraineni din mai multe direcții, atât tactic, cât și strategic. Într-adevăr, nevoia lor principală este să împrăștie logistica SUA prin crearea unei amenințări militare serioase pentru un alt aliat american sau atacând direct pe unul. Nu este clar că SUA ar fi incapabile să furnizeze două fronturi, dar ar putea să dezechilibreze SUA și să le forțeze să reducă sprijinul pentru Ucraina, deschizând posibil oportunități pentru Rusia”. Cele mai plauzibile ținte sunt, în opinia lui Friedman, România și R. Moldova, scrie ZiuaNews.

„Geografia oferă puține opțiuni în acest sens, dar cele mai probabile sunt R. Moldova și România, două țări legate între ele. Nu ar putea fi o ofensivă terestră, ci ar trebui să profite de Marea Neagră, debarcând forțe semnificative în România, membru NATO și gazdă a unei forțe navale americane. Pentru a realiza acest lucru, rușii ar trebui să folosească mai întâi rachete pentru a elimina rachetele antinavă ucrainene precum cele care au scufundat nava Moscova. Făcând acest lucru, ei ar trebui să obțină și să mențină superioritatea aeriană sau cu rachete asupra Mării Negre și apoi să aterizeze și să depună suficientă forță pentru a obliga forțele române în luptă alături de forțe americane substanțiale. Având în vedere că există forțe navale americane în afara Bosforului și având în vedere că mandatul NATO sau necesitatea absolută ar forța Bosforul să se închidă, acest lucru ar reprezenta o amenințare serioasă pentru ruși. Adăugați la aceasta un atac aerian asupra forțelor ruse și probabil că această operațiune ar eșua”, notează Friedman.

Rusia rămâne în pană de soluții, iar costul politic al abandonării războiului ar fi enorm. „Un atac asupra țărilor baltice ar aduce un atac polonez semnificativ pe flancul Rusiei, iar lansarea unui atac asupra Finlandei, de exemplu, ar fi detectată și anticipată. Același lucru este valabil și cu România, dar cu oportunități ceva mai mici.

Desigur, gambitul românesc în sine este extrem de dubios, dar aici presupunem că Rusia a fost forțată să se apere și că nu este dispusă să abandoneze războiul. Puține opțiuni sunt atractive în acest moment, dar costul politic al abandonării războiului este enorm. Dacă trebuie să continue și rușii nu pot recâștiga inițiativa, atunci doar o rugăciune este singura opțiune ce le rămâne.

Opțiunea finală este una despre care am scris înainte, respectiv masarea forțelor în est și apoi atacarea Ucrainei. Aceasta rămâne soluția cea mai probabilă pentru Rusia, presupunând că poate masa, antrena și motiva o forță suficient de mare. Dacă nu, Rusia ar putea obține o remiză slabă, dar nu își poate impune voința asupra Ucrainei”, concluzionează Friedman.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md