GALERIE FOTO // Istanbul, oraşul de pe două CONTINENTE
3900
sursa: one.ro Istanbulul este unul dintre cele mai spectaculoase oraşe din lume. Şi cum să nu fie când, geografic, este la fel de mult parte din Europa şi din Asia, cu toate influenţele culturale care decurg de aici?
Acum zece ani, Istanbul însemna în mintea mea bazar, blugi şi adidaşi ieftini şi proşti şi cucoane cu pretenţii de doamne şi mult aur pe gât şi pe mâini. Şi, evident, rămăşiţe nesemnificative din cartea de Istorie, de genul: fostă capitală a Imperiului Otoman, oraş pe două continente, nişte lupte de cucerire şi moschei transformate în biserici. Dacă la asta mai adaug şi prejudecăţile culturale de genul popor musulman, deci fanatici religioşi, atunci imaginea mea despre acest loc era mai degrabă simbolizată de femei cu chipul acoperit şi turci pe covoraşe de rugăciune, cu faţa spre Mecca. Şi este inutil să vă spun cum ocoleam graţios fiecare ocazie de a călători acolo. Asta până în vara în care, din cauza unei gafe comise de o agenţie de turism, o vacanţă care începuse sub cele mai proaste auspicii s-a transformat într-o experienţă senzaţională. Locul? Nu Viena, cum ar fi fost programat, ci Istanbul. A fost dragoste la prima vedere.
De atunci am mai ajuns de zeci de ori şi de fiecare dată continuă să mă uimească. Pentru că este viu, pentru că este într-o permanentă transformare şi pentru că nu reuşesc niciodată nici măcar să intuiesc ce comori se ascund pe străduţele cu aer franţuzesc din partea europeană şi nici prin cartierele exclusiviste de pe ţărmul asiatic. Şi pot spune cu mâna pe inimă că Istanbul este, pentru mine, noul Paris. Şi ca să vă conving că nu este doar un moft, am să vă spun câte ceva despre o parte dintre minunăţiile pe care le-am văzut şi încercat în fosta capitală a Imperiului Otoman şi actuala poartă cosmopolită spre Orient.
Oricine ajunge în Paris, nu ocoleşte, evident, partea culturală. Luvru, Musée d’Orsay, Trocadero cu ale sale muzee, Notre Dame, Panteonul şi încă o mulţime de locuri de unde poţi pleca dacă nu mai cult, măcar mai încărcat de frumos. Ei bine, Istanbul nu stă deloc mai rău la acest capitol, ba chiar ar putea fi lejer la egalitate. Şi, pe post de picanterie, pot să vă spun că intrarea la majoritatea muzeelor din Istanbul este ceva mai scumpă decât la cele din Paris. Şi asta nu pentru că ar fi mai valoroase, ci pentru că pur şi simplu turcii ştiu cum să se „vândă“.

O scurtă trecere în revistă ar arăta cam aşa: Palatul Topkapi (da, acela în care este expusă sabia lui Ştefan cel Mare, ţii tu minte câte ceva de la televizor), Palatul Dolmabahçe (se vrea a fi o copie a mult mai celebrului Versailles, iar rezultatul, dincolo de spectaculozitate, este unul cel puţin... comic. Iertare, dar nu sunt fan de rozuri strălucitoare şi sclipici cât cuprinde, iar imensele covoare persane lucrate manual şi uriaşele candelabre cu cristale celebre mă cam lasă rece), Palatul de vară al sultanilor -Beylerbey - o construcţie senzaţională. La asta adaugă celebrele Sfânta Sofia şi Moscheea Albastră, cea din urmă fiind singura construcţie de acest fel cu şase minarete.
În afară de acestea, în Istanbul sunt o mulţime de moschei pe care le poţi vizita oricând ai chef, cu condiţia să nu fie în timpul uneia din cele cinci slujbe religioase zilnice. Şi pentru că tot am ajuns aici, trebuie să-ţi mai spun ceva despre acest aspect. Obişnuieşte-te cu gândul că, de cinci ori pe zi (prima dintre ele fiind în jur de cinci dimineaţa, când îţi va fi somnul cel mai dulce de după noaptea petrecută într-unul dintre cluburile exclusiviste din Istanbul) vei auzi din toate moscheile cântecul acela sinistru care seamănă cu o jelanie şi care nu este altceva decât chemarea credincioşilor la rugăciune. Şi, tot la capitolul cultură, nu rata Hipodromul, Obeliscul şi Muzeul de artă din imediata lor apropiere.
Când ai terminat de explorat zona aceea, traversează linia de tramvai de la Sultanahmet şi mergi să vizitezi Basilica Cisterna, fostul depozit de apă al oraşului. Te asigur că va fi o experienţă cel puţin inedită. Lumina difuză, peştii uriaşi care cresc în apa de câţiva centimetri şi, desigur, faimoasele statui ale Meduselor, creaturi mitologice care puteau transforma orice muritor în stană de piatră, doar privindu-l.
Şi deşi scurta trecere în revistă pe care ţi-am promis-o se lungeşte cam mult, am să încerc să o închei, dar pur şi simplu nu am cum să nu-ţi spun şi despre Muzeul de Arheologie (al doilea ca mărime şi importanţă după mult mai celebrul British Museum), fortăreaţa Rumeli, construită în 1452 de catre sultanul Ahmed Cuceritorul, Turnul lui Leandru, ridicat pe o insuliţă înconjurată de apele Bosforului şi Turnul Galata, unde, de la 62 de metri, te poţi bucura de privelişti senzaţionale. Şi dacă te gândeşti serios că ar trebui să vizitezi Marele Bazar (nu pentru shopping, ci doar de curiozitate), mai bine renunţă şi încearcă în schimb să dai o tură prin fratele lui mai mic, dar mult mai pitoresc, Bazarul Egiptean.
Şi cum sunt aproape sigură că atâta cultură ţi-a făcut şi foame, voi trece la o altă comoară a acestui oraş, posibilitatea infinită de a descoperi locuri senzaţionale unde să mănânci. Şi, spre deosebire de Paris, unde trebuie să te mulţumeşti fie cu restaurante exclusiviste, fie cu măsuţe mici, înghesuite câte două-trei pe trotuar, în Istanbul se schimbă peisajul, pentru că sunt o mulţime de restaurante pe terase care îţi oferă o privelişte nepreţuită a acestui oraş colorat şi exotic. Ştiu sigur că nu este o coincidenţă faptul că, de fiecare dată când ajung în Istanbul, lucrurile se îmbunătăţesc atunci când vine vorba de posibilităţile de a te bucura de o cină inedită sau de un prânz de poveste.
Indiferent dacă preferi un restaurant din zona Sultanahmet, o terasă cu vedere spectaculoasă pe malul apei sau un bar situat la zeci de metri deasupra nivelului mării, chiar ai de unde alege. Unul dintre locurile pe care le ador pur şi simplu este restaurantul Giritli. Nici nu ştiu dacă îmi place datorită sutelor de feluri de meze (aperitive), majoritatea cu peşte, fructe de mare şi legume frumos colorate, datorită felului în care este decorat sau pentru spectacolul oferit de chelnerii dichisiţi care alungă pisicile de pe aleile terasei cu ajutorul unei sticle cu apă. Demersul este aproape inutil: pisicile se întorc de fiecare dată.
O altă variantă de încercat este restaurantul Mikla. Situat pe o clădire de 18 etaje, cu o panoramă senzaţională a Istanbulului şi cu un decor vag scandinav, este un loc unde bucătăria contemporană este adusă la rang de artă, datorită chef-ului Mehmet Gürs, care şi-a desăvârşit arta culinară în America şi în Finlanda. Lucru care se vede în influenţele nordice ale unor feluri de mâncare precum mielul la cuptor umplut cu nuci, cu pesto şi piure din boabe de fasole albă sau peştele la grătar cu roşii uscate la soare, piure de vinete şi anghinare. Dacă la asta mai adaugi şi o listă de vinuri din cele mai scumpe şi mai bune din Turcia şi de peste tot din lume, tocmai ai găsit unul dintre locurile de neratat din Istanbul.
De-a lungul timpului, tot ce a aparţinut atât Orientului, cât şi Occidentului a trecut pe aici. Şi mâncarea nu face excepţie, iar rezultatul este unul spectaculos, nu atât prin unicitatea preparatelor, cât prin diversitatea lor. Şi pentru că mâncarea este modul perfect de a cunoaşte mai multe despre o ţară şi cultura ei, mai ales dacă nu ai prea mult timp la dispoziţie pentru a o descoperi mai bine, trebuie să încerci bucătăria locală în cele mai varíate forme. După cum am mai spus deja, bucătăria turcească nu este cea mai rafinată din lume, dar este de o prospeţime şi de o simplitate cuceritoare. Şi are o istorie la fel de veche ca şi fostele imperii. Dovezi găseşti peste tot, chiar şi în picturi cu sultani stând la mese îmbelşugate. Multe dintre reţetele de altă dată s-au pierdut în 1920, când Atatürk, fondatorul Turciei moderne, a înlocuit alfabetul otoman cu o transcriere a acestuia în versiune latină. Prima dată când am fost la Istanbul mi-au plăcut la nebunie peştele (inclusiv varianta în chiflă, cu legume, în port, proaspăt pescuit şi pregătit pe ambarcaţiunea abia întoarsă din larg), legumele şi celebrul şiş kebap. Astăzi, chef-i cu pregătire cosmopolită (ba chiar şi cărţile de specialitate) încearcă să readucă la viaţă reţete otomane de altădată. Şi trebuie să recunosc faptul că le iese de minune, pentru că la restaurantul Borsa am încercat o astfel de delicatesă: piept de pui umplut cu fistic şi orez basmati, pe un pat de spanac. Declar cu mâna pe inimă că a fost absolut divin. Chiar şi celebrele lor aperitive, meze, au evoluat spectaculos de-a lungul timpului, deşi scopul lor este mai degrabă unul de socializare.
Pentru mai multe imagini din acest oraş senzaţional, intră în galeria foto.
29.07.2017
14:30
2475
VIDEO // Istanbulul, dat peste cap de o furtună cu grindină cât mingea de golf
01.05.2017
09:34
3909
Unul dintre cei mai importanţi oameni de televiziune, împuşcat în stradă. Cine ar fi comandat asasinatul
08.02.2016
08:00
2645
GALERIE FOTO // Fotografii suprarealiste din Istanbul
13.01.2016
10:49
2467
Trei ruși ARESTAȚI după atacul terorist din Istanbul
31.12.2015
17:25
2384
Sute de curse aeriene, ANULATE din cauza ninsorilor
29.04.2015
08:00
5508
FOTO // Cele mai FRUMOASE locuri din Istanbul
31.05.2014
18:19
2558
FOTO // Apple a deschis cel mai frumos magazin al său
24.02.2025
10:38
2043
„Stejarul” despre Stejar: Numele lui Dinu Lipatti, într-un ziar din Elveția anilor ’50
14.02.2025
17:09
3330
IMAGINI RARE cu Grigore Vieru, care ar fi împlinit azi 90 de ani: ,,Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul"
04.02.2025
12:29
20960
VIDEO // O instalație ce costă 24 000 de lei permite un consum zilnic de electricitate de doar 2 lei: Invenția unui moldovean, testată cu succes la Bălți și Râbnița!
04.11.2025
22:39
275
Moldova înaintează spre UE: Soluția pentru Transnistria, aproape de realizare înaintea aderării
04.11.2025
22:26
216
Maia Sandu subliniază progresul Moldovei în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană, la Bruxelles
04.11.2025
21:43
257
Franța sărbătorește eliberarea a doi cetățeni deținuți în Iran timp de peste 1200 de zile: dialogul continuă pentru întoarcerea lor acasă
04.11.2025
21:27
322
Maia Sandu, mesaj puternic de la Bruxelles: Moldova, pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană!
04.11.2025
20:57
318
Maia Sandu și Igor Grosu, optimism după raportul UE: Republica Moldova își consolidează calea spre aderare
04.11.2025
20:57
462
Vremea se schimba: 05 Noiembrie 2025
04.11.2025
20:13
330
NATO își etalează forțele în România: exercițiul Dacian Fall reafirmă unitatea contra Rusiei
04.11.2025
18:27
443
Premierul Moldovei laudă progresele către integrarea europeană: Raport optimist din partea Comisiei Europene
04.11.2025
18:27
520
Maia Sandu avertizează la summitul Euronews: Rusia încearcă să-și recapete influența la Chișinău fără acțiuni militare directe
04.11.2025
18:20
393
Moldova, apreciată de Comisia Europeană pentru progresele energetice remarcabile în drumul spre UE
04.11.2025
17:52
529
Zelenski își încurajează trupele la Pokrovsk, punct fierbinte în luptele de est
04.11.2025
17:47
530
Maia Sandu face apel la creativitatea UE pentru a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova în lunile următoare
04.11.2025
17:44
523
ULTIMA ORĂ // Premierul Munteanu, despre RAPORTUL anual privind extinderea UE: „Progresul remarcabil din ultimul an al R. Moldova, cel mai mare din toate statele candidate, arată că moldovenii nu doar își doresc să fie europeni, ci merită asta”
04.11.2025
17:43
447
Tragedie în Roma: Zi de doliu în memoria muncitorului Octav Stroici, victimă a prăbușirii unui turn medieval lângă Colosseum.
04.11.2025
17:26
405
Descoperire medicală promițătoare: cercetătorii reactivează gene pentru a ajuta inima să se regenereze după infarcturi
04.11.2025
17:03
410
Efes Moldova investește masiv în eficiența energetică și câștigă recunoaștere la Green Award 2025 pentru transformarea sustenabilă a producției de bere
04.11.2025
16:58
423
Secretarul General NATO și Președintele României Participă la Forumul NATO din București: Dialog Strategic și Inovare pentru Apărare!
04.11.2025
16:36
435
UE pregătește deschiderea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina în noiembrie
400
Întâlnire de curtoazie între vicepremierul Chiveri și șefa interimară a Misiunii OSCE în Moldova pentru intensificarea cooperării privind reglementarea transnistreană
04.11.2025
16:21
393
Cristina Gherasimov: Aprecierile UE, o recunoaștere a muncii intense depuse pentru integrarea europeană a Moldovei
04.11.2025
16:19
379
5.000 de pași pe zi ar putea încetini progresia Alzheimerului, sugerează un studiu internațional
04.11.2025
16:07
355
Școlile din Moldova susțin incluziunea și drepturile copilului prin activități educative și artistice în noiembrie
04.11.2025
15:57
421
Marta Kos subliniază progresele remarcabile ale R. Moldova pe drumul către UE; Maia Sandu mulțumește la Summitul Euronews
04.11.2025
15:20
533
UE pregătește o nouă strategie de aderare: Perioadă de probă pentru viitorii membri, propusă de comisara Marta Kos
04.11.2025
15:00
645
Noul ministru al Culturii, PRIMA decizie curajoasă după învestire. Cristian Jardan propune DENUNȚAREA Acordului cu Rusia privind funcționarea centrelor culturale, care acționează mai mult ca o extensie a serviciilor speciale rusești
Moldova înaintează spre UE: Soluția pentru Transnistria, aproape de realizare înaintea aderării
Maia Sandu subliniază progresul Moldovei în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană, la Bruxelles
Franța sărbătorește eliberarea a doi cetățeni deținuți în Iran timp de peste 1200 de zile: dialogul continuă pentru întoarcerea lor acasă
Maia Sandu, mesaj puternic de la Bruxelles: Moldova, pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană!




Inapoi


