20:02:07 05.07.2025
Stiri

Fructul de AUR al toamnei! Face minuni în organism: scade colesterolul, tensiunea, previne CANCERUL și ne stimulează imunitatea

Știri 23.09.2019 17:02 Vizualizări16073
Fructul de AUR al toamnei! Face minuni în organism: scade colesterolul, tensiunea, previne CANCERUL și ne stimulează imunitatea

Gutuia este, pe bună dreptate, fructul miraculos al toamnei. Beneficiile acestui fruct galben ca soarele sunt uimitoare! Nu degeaba i se spune fructul de aur.

Gutuia este un fruct specific toamnei, cu beneficii uimitoare, la care nici nu te-ai fi gândit.

Este scăldat în razele soarelui, conținând întreaga lui putere. Nu ne mirăm că ne va da vitamine la schimb, exact în sezonul în care nu ne mai putem răsfăța ca vara, cu razele solare.

Este copt exact la timp, cât să ne întărească imunitatea. Are o capacitate incredibilă de a preveni cancerul, de a ajuta la slăbit, de a îmbunătăți sistemul digestiv, de a reduce colesterolul și de a stimula sistemul imunitar.

Previne bolile gastrointestinale, calmează inflamația, ne face pielea mai frumoasă, ne scade tensiunea arterială, previne reacțiile alergice și stimulează circulația în sistemul cardiovascular.

Gutuia este cumva înrudită cu mărul și para, pe numele său științific Cydonia oblonga, iar rădăcinile ei ar fi din zona euroasiatică, incluzând Uzbekistan, Armenia, Turcia, Ungaria, Macedonia etc.

Gutuia se consumă mai greu, fiind ușor înecăcioasă, de aceea este mai bine să o consumi rasă, alături de măr. Se poate amesteca și în plăcintă, alături de măr, rezultatul fiind spectaculos.

Se poate coace sau se poate face gem. Este delicios. Totuși, beneficiile complete vin dacă se consumă coaja și fructul proaspăt, deoarece este o bombă de vitamine și minerale, antioxidanți și fibre alimentare.

100 g gutuie conțin, potrivit USDA: 84 g apă, 57 calorii, 0.4 g proteine, 0.1 g grăsime, 15.3 g carbohidrați, 1.9 g fibre, 11 mg calciu, 0.7 mg fier, 8 mg magneziu, 17 mg fosfor, 197 mg potasiu, 4 mg sodiu, 0.04 mg zinc. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame.

Așadar, consumul de gutuie este mai mult decât recomandat, însă fără excese. Nu au fost identificate efecte adverse ale acestui fruct, iar toate sursele îl prezintă ca un ajutor de nădejde în dieta zilnică, mai ales toamna, când ne pregătim să ne creștem imunitatea.

Este recomandată evitarea semințelor de gutuie, în special mestecarea lor, întrucât conțin cianide, substanțe chimice toxice, care se regăsesc, de exemplu, și în semințele merelor.

Însă o gutuie medie pe zi, rasă, fără sâmburi, dar cu coajă, vă va reda strălucirea părului și o bună circulație sanguină. Fiind intensificat fluxul de sânge, va stimula foliculii de păr.

Cantitatea notabilă de potasiu a gutuii optimizează tensiunea arterială. Potasiul este unul dintre mineralele esențiale, întrucât facilitează transferul de fluide efectiv în celule și normalizează tensiunea, relaxând vasele de sânge, reducând presiunea asupra sistemului cardiovascular.

Astfel, scad riscurile bolilor de tipul ateroscleroză, implicit riscul de a dezvolta boli de inimă, atac vascular cerebral sau infarct.

Mai mult, gutuile au efect antidepresiv

Cu ajutorul gutuilor iti pot imbunatati chiar si starea de spirit. Astfel, daca te confrunti ca stari de depresie, mananca cate o lingura de dulceata de gutui.

De asemenea, daca pui in dormitor, pe noptiera, 1-2 fructe coapte, substantele eterice din gutuie au proprietati linistitoare.

Așadar, să profităm de bogăția toamnei și de medaliata sa cu aur, gutuia!

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte