14:23:30 03.10.2023
Stiri

Frontul de Est: Va ataca Rusia Ucraina în „ianuarie-februarie” 2022? Ce urmărește Vladimir Putin prin astfel de amenințări

Actualitate 23.11.2021 09:43 Vizualizări2035 Autor: Ziarul National
Frontul de Est: Va ataca Rusia Ucraina în „ianuarie-februarie” 2022? Ce urmărește Vladimir Putin prin astfel de amenințări
Imagine din timpul manevrelor militare din cadrul exercițiului Zapad-21, organizat de Rusia și Belarus la granița NATO, în septembrie 2021. Foto: Profimedia Images


De câteva zile, spionajul occidental pare tot mai convins că Vladimir Putin încearcă să rupă o bucată din teritoriul Ucrainei. Mai mult, șeful spionajului militar ucrainean a avansat, într-un interviu acordat Military Times, chiar și data la care Rusia ar pregăti un astfel de atac în forță, care ar implica lovituri, aeriene, artilerie și blindate: „sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie” 2022. Atitudinea tot mai belicoasă a Moscovei trebuie însă văzută și prin prisma noii Strategii de Securitate Națională a SUA pe care președintele Joe Biden o va prezenta în Congresul american în decembrie. Acest document ar putea include și un important capitol dedicat strategiei militare a Washingtonului în regiunea Mării Negre, a precizat, pentru digi24.ro, analistul militar Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și politici de apărare.

De la începutul lui noiembrie, știrile au venit în cascadă: luna a început în forță, cu imagini din satelit care arătau concentrări masive de trupe și tehnică militară ale Rusiei la granița cu Ucraina. A urmat apoi anunțul făcut de ministerul ucrainean al apărării, conform căruia Moscova avea deja 90.000 de militari în regiune. Câteva zile mai târziu, a venit un avertisment din partea NATO despre „concentrarea neobișnuită” de trupe rusești la frontiera ucraineană. Săptămâna trecută, Rusia a mai trimis în zonă un regiment de parașutiști (în jur de 1.000- 2.000 de militari).

Rezultatul: Moscova are, în acest moment, circa de 92.000 de militari masați la granița cu Ucraina. Specialiștii americani din domeniul informațiilor și-au avertizat aliații în legătură cu o posibilă incursiune rusă pe teritoriul ucrainean, tot mai încredințați că Vladimir Putin vrea să preia controlul asupra unei porțiuni și mai mari din teritoriul Ucrainei.

Un conflict pare, în acest moment, „iminent”. Iar șeful Agenției de Informații Militare a Ucrainei a avasat chiar și un termen pentru acest atac „iminent”: Rusia pregătește un atac asupra teritoriului ucrainean până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Război hibrid, război convențional, cu tancuri și avioane sau un uriaș joc de șah în care soldații sunt mutați ca pionii pe tablă?

„Această «iminență», ca element temporal, în care se poate prezice o dată exactă - ziua, săptămâna, ori luna - este destul de vagă, în cazul Rusiei”, a declarat pentru digi24.ro, analistul Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și politici de apărare.

Practic, arată analistul militar, Moscova transmite în primul rând mesajul că armata rusă e în stare să-și păstreze o capacitate de luptă permanentă la granița cu Ucraina.

„Nu contează că e ianuarie sau februarie, ideea este că rușii își pot desfășura rapid trupele. Rusia dispune de Serviciul de Luptă Permanent: forțe strategice care sunt mereu într-un grad de alertă foarte ridicat și care sunt capabile de intervenție în mai puțin de 24 de ore”, a spus Degeratu.

Expertul în politici de apărare arată și cum ar trebui tradus termenul de „intervenție”, atunci când vorbim despre Rusia.

Citiți continuarea articolului pe Digi24.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md