23:21:50 12.08.2022
Stiri

FRAUDA BANCARĂ // Procuratura a FINALIZAT urmărirea penală pe numele lui Dorin Drăguţanu, fostul guvernator al BNM, şi al unui subaltern al acestuia: Ce rol au avut în „organizația criminală Plahotniuc”

Actualitate 04.07.2022 09:23 Vizualizări3616 Autor: Ziarul National
FRAUDA BANCARĂ // Procuratura a FINALIZAT urmărirea penală pe numele lui Dorin Drăguţanu, fostul guvernator al BNM, şi al unui subaltern al acestuia: Ce rol au avut în „organizația criminală Plahotniuc”
Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM


Procuratura Anticorupţie a încheiat urmărirea penală pe numele fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, precum şi al unui fost viceguvernator, invinuiţi în dosarul fraudei bancare.

Drăguţanu şi fostul său adjunct sunt învinuiţi de complicitate la săvârşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, precum şi de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Procurorii informează că au disjuns din dosarul de bază denumit „frauda bancară” materialele cauzei penale în privinţa ex-guvernatorului şi a unui ex-viceguvernator al BNM. În partea ce ţine de alt ex-viceguvernator al BNM, urmărirea penală în privinţa acestuia nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea la tratament a acestuia peste hotarele republicii, circumstanţe constatate prin documentele medicale prezentate de către avocatul său.

Potrivit actului de învinuire, în perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum și cei doi viceguvernatori, acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc, au elaborat și implementat un plan de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național.

„Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc, era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, din care făceau parte grupul criminal organizat condus Veaceslav Platon, grupul criminal condus de către Vladimir Andronachi și grupul criminal organizat condus de către Ilan Șor. Ultimul, la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA, Banca de Economii SA.

Pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatorii ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci", cităm din comunicatul Procuraturii.

Potrivit acuzatorilor de stat, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă peste 2,544 de miliarde de lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor state.

În procesul urmăririi penale, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte vătămată, având în vedere suma prejudiciului de peste 13,583 de miliarde de lei, „gaura” formată prin jaful bancar, dar și în calitate de parte civilă, având în vedere acțiunea civilă înaintată în sumă de peste 22,929 de miliarde de lei.

În scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale, oamenii legii au aplicat sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM în valoare totală de peste 1,684 de milioane de lei și, respectiv, pe bunurile ex-viceguvernatorului BNM, în valoare totală de peste 2,480 de milioane de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, foștii șefi din conducerea BNM riscă închisoare de la 5 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Tanasa 04.07.2022 12:47

...la rand se pregateste procurorul general Gurin

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md