04:22:20 27.05.2024
Stiri

FOTO // Un deputat ales pe lista partidului lui Dodon a votat pentru LIMBA ROMÂNĂ și lăsarea în istorie a „limbii moldovenești”: „Azi am votat pentru, ca să nu se mai manipuleze în continuare pe acest subiect”

Actualitate 16.03.2023 18:06 Vizualizări3835 Autor: Ziarul National
FOTO // Un deputat ales pe lista partidului lui Dodon a votat pentru LIMBA ROMÂNĂ și lăsarea în istorie a „limbii moldovenești”: „Azi am votat pentru, ca să nu se mai manipuleze în continuare pe acest subiect”


Deputatul neafiliat Gaik Vartanean, venit în Parlament pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), a votat astăzi, alături de parlamentarii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din legislația R. Moldova, inclusiv Constituția R. Moldova, cu cea de „limba română”.

Potrivit lui Vartanean, care recent a aderat la Mișcarea Alternațiva Națională a lui Ion Ceban, tema limbii vorbite de cetățenii R. Moldova a fost mereu un subiect „politizat”.

„Iată de ce trebuie de pus punct pe acest subiect, care a divizat oamenii în diverse tabere pe parcursul multor ani. Azi am votat pentru, ca să nu mai permitem să se manipuleze în continuare pe acest subiect”, a scris Vartanean pe o rețea de socializare.

În opinia sa, PAS ar fi făcut astăzi o „mișcare politică”, pentru a distrage atenția oamenilor de la problemele majore cu care se confruntă R. Moldova.Limba română va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne” în toată legislația din R. Moldova. De asemenea, textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție a fost declarat desuet.

Proiectul care face dreptate limbii române, reieșind din necesitatea implementării unei hotărâri a Curții Constituționale din anul 2013 care a statuat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, a fost votat joi, 16 martie, în a doua lectură de către 58 de deputați.

În timp ce deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au aplaudat adoptarea acestui proiect de lege de către majoritatea deputaților și au scandat „Bravo!”, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor a afișat câteva pancarte cu mesaje de protest, pe una dintre care era scris: „Poporul este suveran, PAS este tiran”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md