00:44:02 25.10.2021
Stiri

FOTO // Primul muzeu din R. Moldova cu artefacte ecleziastice arheologice se află la Mănăstirea Căpriana: Obiectele expuse au aparținut Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni și au fost restaurate la Iași

Actualitate 28.09.2021 13:29 Vizualizări2746 Autor: Ziarul National
FOTO // Primul muzeu din R. Moldova cu artefacte ecleziastice arheologice se află la Mănăstirea Căpriana: Obiectele expuse au aparținut Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni și au fost restaurate la Iași


Turiștii dornici să meargă la Mănăstirea Căpriana pot vizita și primul muzeu din Republica Moldova în cadrul căruia sunt expuse artefacte ecleziastice arheologice.

Mai exact, este vorba despre cizmele de piele, veșmintele, crucea medalie și cea de mână, iconițele de la mitră care au aparținut Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Exponatele respective pot fi admirate și peste Prut, în cadrul unei expoziții digitale permanente din Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași (prin utilizarea tehnologiei imersive).

Muzeul a fost deschis la Mănăstirea Căpriana în cadrul proiectului transfrontalier R. Moldova – România „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitizare”, implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Vestigiile arheologice care au aparținut Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni au fost descoperite, în stare fragmentară, în cripta Mitropolitului în anul 2016, după două secole de la înmormântarea acestuia, și au fost trimise pentru restaurare la Centrul de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași, România.Colaborarea dintre Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași, România, și Mănăstirea Căpriana, Republica Moldova, a început în anul 2002 și a constat în efectuarea de lucrări de conservare-restaurare pentru materialul arheologic provenit din necropola mănăstirii - Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, cea mai veche dintre bisericile din cadrul complexului monahal, ca urmare a cercetărilor arheologice coordonate de către prof. dr. hab. Gheorghe Postică.

Acest parteneriat a continuat și pe parcursul anilor 2016 – 2019. În perioada 25 – 27 august 2016, la Mănăstirea Căpriana au fost efectuate cercetări arheologice în contextul procedurii de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, eveniment care s-a produs pe 3 septembrie 2016.

Echipa care a participat la cercetările arheologice a avut în componență și specialiști ai Centrului de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași. Misiunea acestora a fost de a efectua operații de conservare post-situ și de a organiza transportul artefactelor arheologice la Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași, conform normelor de conservare-restaurare în vigoare.

Inventarul arheologic conservat provine din cripta Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni și restaurarea a fost realizată de către experții Centrului de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași în perioada 2016-2019, în baza unui contract finanțat de către Mănăstirea Căpriana din Republica Moldova.

Cercetarea arheologică a criptei mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni a permis aducerea la suprafață a unui tezaur ecleziastic unic și valoros pentru patrimoniul cultural universal. Piesele arheologice descoperite în criptă au fost clasificate în piese memoriale sau votive ale persoanei înhumate, piese vestimentare ale persoanei înhumate și piese de la sicriu.

Menționăm că în cadrul aceluiași proiect a fost lansat Ghidul Muzeului Mănăstirii Căpriana, a fost organizat un simpozion internațional cu genericul „Să salvăm împreună patrimoniul comun!”, la Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași, au fost instruiți trei cursanți de la Mănăstirea Căpriana la Complexului Muzeal Național „Moldova” de Iași în domeniul conservării preventive și al valorificării patrimoniului cultural etc.

Valoarea totală a proiectului constituie peste 109,7 mii de euro, dintre care 97,760 de mii de euro reprezintă grant din fonduri europene, iar 11 000 de euro - cofinanțarea din partea celor două instituții beneficiare (Mănăstirea Căpriana din R. Moldova și Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași).

Sfântul lerarh Gavriil Bănulescu-Bodoni s-a născut în anul 1746 la Bistrița și a decedat la 30 martie 1821 la Chișinău, fiind înmormântat la Mănăsirea Căpriana. La 21 august 1813, țarul Rusiei l-a numit în fruntea noii Arhiepiscopii a Basarabiei, cu reședința în Chișinău, create la cererea sa, unde a păstorit până la moarte și unde a înființat un Seminar teologic, dar și prima tipografie la care au fost tipărite cărți în limba română pentru bisericile din Basarabia și Ținutul Hotinului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md