09:17:05 19.07.2025
Stiri

FOTO // Lacrimi şi flori pentru victimele represiunilor staliniste

Important 06.07.2013 13:11 Vizualizări1939
FOTO // Lacrimi şi flori pentru victimele represiunilor staliniste
În scurarul Gării din Chişinău a avut loc, astăzi, un miting de comemorare a victimilor celui de-al doilea val de deportări comuniste din 6 iulie 1949.  Evenimentul a început cu depunere de flori  la piatra de comemorare instalată în scuarul Gării.

Chiar dacă începerea evenimentului a fost stabilită pentru  ora 09.00, reprezentanţii unor partide politice au venit cu jumătate de oră mai devreme, ca mai târziu să plece primii. La depunerea de flori a participat şi preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, împreună cu ex-premierul Vlad Filat şi prim-ministrul Iurie Leancă, dar şi spicherul Igor Corman alături de ex-preşedintele Parlamentului Marian Lupu.

De asemenea, la depunerea de flori au participat membrii Partidul Liberal, Partidului Democrat şi Partidului Acţiunea Democratică, comuniştii lipsind de la eveniment.

Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă,  a ţinut un discurs şi a promis atât persoanelor deportate, cât şi rudelor acestora că peste două luni, cel mult, în scuarul Gării va fi instalat momumentul în memoria victimelor represiunilor staliniste.

Nici prezenţa oficialilor, nici depunerea de flori şi nici promisiunile făcute de oficiali nu şterg durerea care macină sufletele victimelor deportărilor şi a rudelor acestora.

Parascovia Nicolaeva din s. Şerpeni, r-nul Anenii Noi,  îşi aminteşte cu tristeţe despre clipele de groază prin care au trecut părinţii ei. Valul de deportări din 1949 i-a despărţit toată familia, puţini dintre cei plecaţi s-au întors. Tatăl ei a reuşit să se întoarcă după o vreme, însă mai târziu acesta a fost arestat şi trimis pentru patru ani în închisoarea din Bender. Femeia, cu ochii în lacrimi, povesteşte  despre momentele după ce tatăl său a fost eliberat. În sat, atât ea, cât şi fraţii ei erau arătaţi cu degetul şi înjosiţi pentru faptul că familia lor a fost deportată în Siberia. „Tătăl meu spunea că mai bine îl luau la război decât în Siberia”, spune femeia.

Valentina Buruiană din oraşul Hânceşti este o altă victimă a represiunilor staliniste. S-a născut în Siberia, părinţii ei  fiind deportaţi imediat după nuntă. S-a întors înapoi în 1957, neştiind niciun cuvânt în română. Reîntorşi în ţară, au fost nevoiţi să înceapă viaţa de la zero, neavând nici casă şi nici masă.

Imediat după depunerea de flori şi discursurile ţinute, foştii deportaţi au fost invitaţi la o masă de comemorare organizată în fiecare sector al capitalei.

Ziua de 6 iulie este una dintre cele mai negre zile din istoria neamului românesc. Cu 64 de ani în urmă, peste 11 293 de familii din Basarabia au fost deportate în Siberia. În total, peste 35 de mii de oameni au fost fortaţi să-şi lase casele şi gospodăriile, să îndure foame şi frig în cele mai reci ţinuturi ale Rusiei.

Cristina Curcan
Autor:
Top stiri
19.07.2025 08:43 38 Horoscopul zilei 19.07.2025

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte