01:28:11 08.10.2022
Stiri

FOTO, INEDIT // Un nou soi de NUCI, cu miezul ROȘU, creat în R. Moldova: „Mai sunt forme interesante în natură. Vrem să dezvoltăm și nuci cu miezul NEGRU”

Actualitate 11.08.2022 10:28 Vizualizări1026 Autor: Ziarul National
FOTO, INEDIT // Un nou soi de NUCI, cu miezul ROȘU, creat în R. Moldova: „Mai sunt forme interesante în natură. Vrem să dezvoltăm și nuci cu miezul NEGRU” Pepiniera Voinești


REALIZARE // Nucile cu miezul roșu, dezvoltate în R. Moldova, după ce Oleg Tîrsînă a descoperit un copac cu „altfel de nuci” în județul Prahova din România

Pepiniera Voinești din raionul Hâncești a dezvoltat un nou soi de nuci, numit „Rubin”, care uimește consumatorii. Nucile au miezul de culoare roșie și de curând au fost înregistrate în România.

„Acum câteva zile, am fost notificați despre finalizarea procesului de omologare și înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului „Rubin”, selecționat și dezvoltat de către Pepiniera Voinești, în colaborare cu Patru Agro România. Aceasta este o noutate excelentă în primul rând pentru nucicultorii din România, dar și pentru cei din alte țări membre ale Uniunii Europene, dat fiind mecanismul de recunoaștere reciprocă a oricărui soi de cultură omologat în orice țară UE”, susține Oleg Tîrsînă, directorul tehnic al Pepinierei de la Voinești.Nucile roșii au început a fi dezvoltate acum patru ani la Voinești dintr-o întâmplare.

„În anul 2017, am participat la un târg din București, atunci s-a apropiat un domn din județul Prahova și ne-a arătat ce nuci cresc la el în curte. El cumpărase mai mulți nuci de la colecționari, i-a plantat și unul făcea miez roșiatic. Primele ramuri le-am altoit în primăvara anului 2018 și în toamna aceluiași an am sădit primele parcele în R. Moldova și România. Primele rezultate le-am obținut în anul 2020, iar exemplarele noastre au miezul de un roșu mai intens. I-am găsit denumire și am demarat procesul de înregistrare a soiului”, a povestit pentru Ziarul NAȚIONAL Oleg Tîrsînă.

În prezent, Pepiniera Voinești are circa 900 de pomi „Rubin” altoiți, care sunt deja rezervați. Cam toți atâția pomi au fost deja vânduți începând cu anul 2018.Oleg Tîrsînă a precizat că omologarea soiului este lansată și în Republica Moldova, iar introducerea acestuia în Catalog s-ar putea produce la începutul anului 2023.

„Rubin este un soi deosebit și depunem toate eforturile pentru a putea pune la dispoziție material săditor certificat, livrat în conformitate cu toate rigorile legale”, a adăugat Oleg Tîrsînă.„Secretele” noului soi de nuci dezvoltat în R. Moldova vor fi dezvăluite pe 24 și 25 septembrie curent, când la Pepiniera Voinești va fi organizat un seminar, iar participanții vor putea degusta nucile cu miez deosebit.

Planurile lui Oleg Tîrsînă nu se opresc aici. Acesta intenționează să descopere și să dezvolte inclusiv nuci cu miezul... negru.

„Continuăm căutările. Mai sunt forme interesante în natură. Vrem să căutăm nuci cu miezul negru”, ne-a spus el.

De asemenea, directorul tehnic al Pepinierei Voinești își propune extinderea prezenței comerciale, în special pe piața UE, unde culturile de nuci sunt extrem de căutate.

Menționăm că Pepiniera Voinești este specializată în creșterea de pomi altoiți de nuc, circa jumătate dintre care sunt exportați. Pepiniera Voinești are reprezentanță oficială și în România, dar și în Ucraina, de unde se fac și reexpoturi către alte țări din proximitate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md