11:54:25 03.12.2021
Stiri

FOTO // Femeia de la Colibași, Cahul, care coase MĂȘTI de protecție în Austria: „Aici oamenii sunt vigilenți și respectă cu exactitate măsurile de protecție impuse de Guvern. Pe stradă sau în transport, oamenii te atenționează să porți masca corect”

Actualitate 17.08.2020 14:14 Vizualizări1698 Autor: Ziarul National
FOTO // Femeia de la Colibași, Cahul, care coase MĂȘTI de protecție în Austria: „Aici oamenii sunt vigilenți și respectă cu exactitate măsurile de protecție impuse de Guvern. Pe stradă sau în transport, oamenii te atenționează să porți masca corect”


Două mașini de cusut liniare, un surfilator, o mașină brother pentru stick-motive și personalizări, un fier de călcat, o masă de călcat şi una de croit. Toate dispozitivele fac parte din micul atelier al Liliei Roşanu din Viena, care în perioada pandemiei a confecţionat măşti pentru copii, dar şi pentru adulţi.

Moldoveanca, originară din satul Colibaşi, Cahul, este stabilită de doi ani în Austria și a fost inspirată atât de solicitările ingenioase ale clienţilor, cât şi de noua viaţă pe care o purta sub inimă.

Dna Roşanu, cum v-a venit ideea de a coase măști de protecție pentru copii și adulți?

Primele comenzi de măști le-am realizat pentru atelierul de croitorie unde activam – 300 de bucăți. Ulterior, fiind în al doilea trimestru de sarcină, am stopat munca pentru acel atelier. Măștile pentru copii au apărut la cerința propriului copil. Fiul meu, Dominic, mi-a cerut să îi confecționez una. Aşa am decis să cos pentru el și nepoțeii mei, care se află aici, măşti pe gustul lor, cu motive interesante și design confortabil, chiar și pentru purtătorii de ochelari.

Pentru sporirea gradului de protecție, am făcut măști cu două și trei straturi. După ce oamenii au înţeles importanţa purtării măştilor de protecţie, în contextul situaţiei epidemiologice la nivel mondial, am început să realizez măști personalizate, unele cu propriul nume al clienţilor, altele cu diferite logo-uri.Câte măști personalizate ați reușit să coaseți până acum?

Am cusut aproximativ 700 de măști. Am făcut în jur de 100 de măști personalizate atât pentru copii, cât și pentru adulți. În încercarea de a vedea clientul mulțumit, am pus la bătaie cele mai vii culori ale aței utilizate, tempoul rapid și toată capacitatea stick-mașinei cu care am personalizat măștile.

Şi mie îmi era interesant rezultatul final. M-au bucurat enorm aprecieri, precum „mulțumesc, ați realizat comanda foarte calitativ, cu gust și rapid”, „copiii sunt foarte încântați de măștile dvs.” sau un copil venind cu mama să preia comanda, îmi zice direct: „sunt ca de la magazin, wow!”.

Măștile sunt o necesitate, de aceea nu am pierdut nicio clipă. Erau zile când munceam în ritm alert. A fost foarte obositor.În ce țări au ajuns măștile dvs.? Cum le-ați comercializat?

Am expediat măști în diferite zone ale Austriei prin intermediul serviciilor poștale, dar și în Republica Moldova pentru cei dragi. De multe ori am livrat personal măștile.

Au fost momente când nu am perceput preţul pentru livrare, în semn de mulțumire pentru încrederea care mi-a fost acordată.

Am confecționat gratuit măști pentru prietenii mei și copiii acestora.Care au fost cele mai neobișnuite măști de protecție pe care le-ați confecționat până acum?

Multe dintre ideile clienților m-au provocat să fiu inventivă. Am confecționat o comandă pentru o ceremonie de botez. Măștile erau pentru toţi cei care voiau să intre în biserică. Pe masca fiecărui membru am indicat gradul de rudenie (mamă, tată, unchi etc.), inclusiv una pentru preot, cu inscripția „Doamne, ajută-ne”.

O altă mască a fost pentru fanul echipei americane de baschet „Lakers”, în memoria lui Kobe Bryant. Am confecţionat şi măşti cu semne zodiacale, cu denumirea diferitor firme, dar şi cu motive cinematografice.Cum au apreciat oamenii din Viena gestul dvs.?

Cel mai frumos gest de apreciere consider a fi feedback-ul clienților lăsat pe pagina mea de Facebook. Mulți au făcut și altfel de comenzi, nu doar măști.

Croitoria nu este doar o profesie, dar și o pasiune pentru mine. Deseori mi se întâmplă să merg pe stradă și să observ o idee vestimentară la cineva sau detalii decorative care îmi plac.

Mă întorc în micul meu atelier improvizat acasă și dezvolt ideea în felul meu.Din punctul dvs. de vedere, în ce măsură austriecii respectă măsurile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului? În Republica Moldova, unii oameni chiar consideră că acest virus nu există.

În Austria oamenii sunt vigilenți și respectă cu exactitate măsurile de protecție impuse de Guvern.

Pe stradă sau în transport, oamenii te atenționează să porți masca corect.

În fiecare stație de aşteptare, dar și în transportul public se atenționează în difuzoare să se acopere corect nasul și gura şi să fie menținută distanța fizică corespunzătoare.Interviu realizat de reporterii Buletinului informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md