23:53:46 25.06.2024
Stiri

FOTO // DRRM și Shape Robotics România, DONAȚIE importantă pentru Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Cei peste 6 000 de studenți au la dispoziție un laborator inteligent, dotat cu echipamente IT de ultimă generație

Actualitate 09.11.2023 19:09 Vizualizări1607 Autor: Vitalie Hadei
FOTO // DRRM și Shape Robotics România, DONAȚIE importantă pentru Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Cei peste 6 000 de studenți au la dispoziție un laborator inteligent, dotat cu echipamente IT de ultimă generație


Cei peste 6 000 de studenți, dar și profesorii de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC) au la dispoziție, începând de astăzi, un spațiu modern de învățare inteligentă.

Noul laborator este dotat cu roboți multifuncționali, soluții de realitate virtuală, sisteme audio-video pentru studiul combinat „blended learning” (care îmbină metodele tradiţionale de instruire cu cele care utilizează tehnologia), imprimante 3D, stilouri 3D, scannere 3D, calculatoare, display interactiv, mobilier ergonomic, instrumente smart, care îi vor ajuta pe studenți să-și dezvolte competențe necesare ca viitori pedagogi.

Echipamentele IT de ultimă generație, în valoare de 77 380 de euro, reprezintă o donație din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), prin intermediul Shape Robotics România.

„Laboratorul inaugurat astăzi este un proiect unic pe care suntem bucuroși să îl susținem. Prin eforturi comune, a rezultat un proiect-pilot de anvergură pentru universitate, pentru generații de profesori, studenți, pentru învățământul de calitate, prin care contribuim la adaptarea educației din R. Moldova la standarde europene”, a precizat secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, la inaugurarea spațiului modern de învățare.

Cu această ocazie, DRRM a organizat și conferința „Impactul digitalizării asupra procesului educațional”, în cadrul căreia specialiști din România și R. Moldova au vorbit despre importanța adaptării metodelor de predare-învățare la noile tehnologii.

Schimbul de idei între participanți s-a axat pe ideea necesității de adaptare continuă a educației și formării la era digitală, folosirea unor metode de instruire noi care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale generației actuale de studenți și profesori.

„Profesorii pot folosi acum simulări și realitatea virtuală pentru a face învățarea mai interactivă și mai captivantă; tehnologia oferă posibilitatea testării conceptelor teoretice și permite dezvoltarea unui schimb profesor – student mult mai dinamic și mai fexibil”, le-a spus celor prezenți secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

La inaugurarea clasei inteligente au mai participat oficiali din România și R. Moldova, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării al R. Moldova, Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, CEO Shape Robotics, André Reinhard Fehrn, directorul adjunct al USAID Moldova, John P. Riodan, rectorul UPSC, conf. univ. dr. Alexandra Barbăneagră, studenți și profesori.

„Sunt deja peste 60 de instituții care au laboratoare ce corespund standardelor europene și ar urma să mai avem încă 60 anul viitor. Este foarte important și cadrele didactice să cunoască cum să utilizeze echipamentele din cadrul laboratoarelor. De aceea, prin cursuri de formare continuă îi vom susține pe cei care sunt astăzi în sistem să le folosească. În acest sens, am aprobat anul acesta și un cadru general de competență digitală pentru cadrele manageriale și cadrele didactice”, a spus ministrul Dan Perciun.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md