13:16:42 03.10.2023
Stiri

FOTO // Câtă energie produce și câți bani câștigă Feștelița, PRIMUL și UNICUL sat INELIGENT ENERGETIC din R. Moldova

Actualitate 10.08.2022 09:43 Vizualizări2237 Autor: Livia Grecu
FOTO // Câtă energie produce și câți bani câștigă Feștelița, PRIMUL și UNICUL sat INELIGENT ENERGETIC din R. Moldova


Satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă devenea, în anul 2021, primul sat inteligent energetic din Republica Moldova. La un an distanță, localitatea condusă de primarul Nicolae Tudoreanu se laudă cu o cantitatea importantă de energie electrică produsă în sat și cu o sursă suplimentară de venit pentru localnici.

Primarul Nicolae Tudoreanu a informat-o marți, 9 august, pe președinta Maia Sandu care a efectuat o vizită la Feștelița că, în prezent, patru edificii ale instituțiilor publice din localitate corespund etichetării nZEB (edificii cu consum de energie aproape zero), iar primăria pe care o conduce este prima autoritate publică locală care gestionează un parc fotovoltaic.

Totodată, toți cei circa trei mii de localnici se bucură de condiții mai bune de viață, studii şi muncă.

Un milion de lei – profit la bugetul local

Comunitatea produce anual energie electrică de circa 384 MWh/an, înregistrează, estimativ, economii de energie de circa 647 MWh/an și peste 1 000 000 de lei – profit în bugetul local. Grație Uniunii Europene, satul Feștelița obține o sursă adițională de venit de care beneficiază populația din localitate.

„Excelență în Eficiență Energetică – aceasta ne-am dorit să obținem la Feștelița și să demonstrăm că poate fi posibilă şi în satele din R. Moldova. Împreună cu sătenii am trecut peste stereotipurile existente şi, cu suportul financiar al UE, satul nostru a trecut la tipurile de eco-energie”, a declarat primarul localității, Nicolae Tudoreanu.

Primăria satului Feștelița a obținut, pentru anul 2021, Premiul I pentru Centrul de Excelență în Eficiența Energetică, oferit de Consiliul Europei. Acest Centru de Excelență, creat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, este unicul în R. Moldova și este format din zece tipologii de subproiecte demonstrative din domeniul eficienței energetice şi energiei regenerabile: iluminat stradal inteligent, parc fotovoltaic, panouri on-grid, cazangerii pe bază de biomasă, colectoare solare.

„Am discutat cu locuitorii satului Feștelița, prima localitate din țară care, datorită parcului fotovoltaic construit cu fonduri europene, își asigură pe deplin necesitățile de energie a clădirilor publice. Comunitatea a implementat și alte proiecte importante, care au schimbat fața localității și au contribuit la creșterea standardelor de viață ale oamenilor”, a apreciat președinta Maia Sandu la finalul vizitei sale la Feștelița.

Feşteliţa, localitatea care tinde să devină un Sat European

Costul total al proiectului de eficiență energetică de la Feștelița este de opt sute de mii de euro, dintre care cinci sute de mii de euro au reprezentat grant oferit de Uniunea Europeană, iar trei sute de mii de euro a constituit contribuția națională și locală prin intermediul Agenției pentru Eficiență Energetică, Consiliului raional Ștefan Vodă, autorităţilor din sat și locuitorilor lui.

Aceste investiții contribuie la reducerea emisiilor de CO2, cu 465 tone/an, ceea ce reprezintă cu 52% mai puțin, comparativ cu anul 2011.

În vara curentă, Feștelița a mai câștigat un proiect, în cadrul Programului „Satul European”, cu ajutorul căruia vor fi finalizate lucrările de construcție a sistemului de canalizare și stației de epurare în localitate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md