02:55:32 17.04.2024
Stiri

FOTO // Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”: Poeta Irina Nechit a lansat cartea „Trei zile cu Zuza”

Actualitate 17.02.2022 12:58 Vizualizări3122 Autor: Ziarul National
FOTO // Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”: Poeta Irina Nechit a lansat cartea „Trei zile cu Zuza”


Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediția a XI-a, a constituit un prilej pentru poeta Irina Nechit să lanseze miercuri, 16 februarie, cartea „Trei zile cu Zuza”, ilustrată de nepoata sa în vârstă de 9 ani, Teodora Vasiliu. Lucrarea prezintă aventurile păpușei Zuza, un personaj care încearcă să transforme răul în bine. Zuza călătorește timp de trei zile prin șapte țări și întâlnește în drumul său diferite personaje visătoare. Ea pornește la drum vineri și se întoarce acasă duminică.

Fragmente din carte, citite cu voce de către actori și copii la muzeu

„Când am luat cartea în mână, am simțit un sentiment de împlinire și de bucurie, pentru că am lucrat cu Teodora împreună timp de trei ani. Am pornit de la desene, apoi am construit subiectul în minte, după care am scris textul. Precum am visat această carte, așa a și ieșit”, mărturisește Irina Nechit, autoarea cărții „Trei zile cu Zuza”, aducând mulțumiri în acest sens Editurii Univers Educațional pentru editarea cărții, apărută cu sprijinul Ministerului Culturii.

Cartea a fost lansată în sala panoramică a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, în cadrul expoziției de pictură a Teodorei Vasiliu ,,Aripi colorate”. Aici, Irina Nechit a organizat mai multe cicluri de lecturi pentru copii.

În cadrul evenimentului din 16 februarie, fragmentele din cartea Irinei Nechit „Trei zile cu Zuza” au fost citite de actorii Irina Cazac, artistă a teatrului „Satiricus”, și Ion Liulca, laureatul Premiului UNITEM din 2021 pentru cel mai valoros debut. De asememea, elevii clasei a patra a Liceului „Galata – Ana Caraman, Maxim Luca și Marina Evciuc - au citit fragmente, alegând paginația după numărul lor norocos.

„M-am simțit foarte bine, confortabil și toți păreau atât de cinstiți, nu doar păreau, dar într-adevăr așa îi simțeam eu. Nu știu ce mi-a plăcut cel mai mult. Totul mi-a plăcut”, ne-a spus încântată Ana Caraman, elevă în clasa a patra.
Elevii au avut parte în cadrul evenimentului de diferite provocări, și-au dat sfaturi cum ar trebui să citească mai expresiv și au mărturisit care este visul lor cel mare, făcând trimitere la personajele visătoare din lucrarea „Trei zile cu Zuza”.

„M-am simțit extraordinar de bine, pentru că chiar îmi plac aceste evenimente când cineva prezintă o expoziție, o carte, când ne expunem părerea. Și aici chiar am învățat unele lecții de dicție și cum să citesc mai calitativ”, sunt mărturiile Marinei Evciuc.

Maxim Luca a rămas plăcut surprins de expresivitatea cu care au lecturat actorii Irina Cazac, Ion Liulca și Nina Lefter: „Cel mai mult mi-a plăcut cum au citit actorii, a fost foarte expresiv și emoționant”.

Fragment din carte, „înscenat” prin muzică

La eveniment a participat și tânăra poetă Augustina Vișan, care și-a prezentat cartea ,,Fă ceva, tată”, apărută în 2021 la Editura Prut International, în colecția de debut. Augustina a recitat un fragment din poezia ce descrie relaţiile interumane complicate.

Actriţa Nina Lefter împreună cu fiica sa, Bogdana Lefter, au prezentat un recital de muzică clasică și au înscenat un fragment din lucrare. „Desenele Teodorei din carte sunt minunate, evident că și textul scris de doamna Nechit este de calitate. E molipsitor atunci când citești această carte, devii curios să afli ce se întâmplă mai departe, descrierile sunt atât de palpitante, atât de poveste și de magice, încât te țin cu sufletul la gură în momentul în care lecturezi. De aceea, recomand tuturor părinților să le citească copiilor povestioarele Zuzei, pentru că sunt povestioare care te îmbie către zbor și asta este foarte important, să dezvolți copilului dorința de a zbura, de a cunoaște cât mai multe, de a excela”, constată Nina Lefter.

Muzeul de Istorie a Chişinăului este deschis spre colaborare cu iubitorii de artă şi frumos, a comunicat în cadrul evenimentului directoarea muzeului, Valeria Suruceanu.

„Eu sunt vorbitoare de limbă rusă, dar acest ciclu de evenimente pentru mine personal a fost foarte util și am descoperit foarte multe lucruri interesante nu doar în ceea ce ține de organizarea evenimentelor de așa gen, dar inclusiv această latură cu privire la limba română. Dacă să facem referire la lexicul limbii române, am învățat multe lucruri. Și din carte am învâțat, ascultând citirea povestirilor. Evenimentele de acest gen sunt foarte utile pentru elevi, pentru că această comunicare dintre diferiți profesioniști și elevi într-un spațiu liber este foarte contemporan. Învățare prin comunicare. Cred că aceasta este o direcție pentru muzeul nostru, trebuie să preluăm această experiență și să ne dezvoltăm în acest sens”.

Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!” se va desfășura pe întreg teritoriul R. Moldova în perioada februarie – decembrie 2022 și va implica elevi din ciclurile primar și gimnazial, precum și adulți (părinți, bunici, cadre didactice, bibliotecari). Printre evenimentele anunțate se numără activități de promovare a cărților, dar și întâlniri cu autorii organizate în biblioteci și instituții de învățământ.

Text de Lina Oglindă, stagiară


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md