Fiscul va verifica sursele financiare a cinci partide din R. Moldova, printre care democrații și liberalii, iar Poliția - pe cele ale Partidului „Șor”


Donațiile care depășesc suma de 75 de mii de lei, virate în anul trecut pe conturile a cinci partide din R. Moldova, vor fi verificate de Serviciul Fiscal de Stat, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din R. Moldova.
Este vorba de Partidul Liberal, Partidul Democrat, „Partidul Nostru”, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.
CEC va solicita Ministerului Afacerilor Interne să verifice și dacă activitatea Partidului „Șor”, condus de principalul învinuit în dosarul legat de frauda bancară, Ilan Șor, este sau nu finanțată indirect sau susținută material sub orice formă directă sau indirectă de organizații necomerciale, de binefacere, persoane anonime sau în numele unor terți și dacă utilizează fonduri nedeclarate.
Menâionăm că, recent, Asociația „Promo-LEX” a arătat într-un raport că opt partide din R. Moldova riscă să fie sancționate și obligate să verse în bugetul de stat sau să restituie donațiile încasate în numerar peste plafonul stabilit de legislație - 5 050 de lei de persoană fizică. În total, aceste formațiuni ar fi încasat ilegal 30 423 862 de lei în 2016.
Partidul Democrat ar trebui să verse în bugetul de stat sau să restituie o sumă-record de peste 29 de milioane de lei, urmat la mare distanță de Partidul Liberal care ar urma să verse la buget sau să restituie 458 548 de lei, „Partidul Nostru” - 441 350, Partidul Comuniștilor – 214 550 de lei, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr – 169 700 de lei, Partidul Popular European – 24 300 de lei, iar Partidul Socialiștilor – 15 464 de lei etc.
Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, Partidul Democrat a avut cele mai mari venituri și cheltuieli în 2016 - peste 53,8 milioane de lei. Urmează Partidul Socialiștilor care a avut venituri în anul trecut de peste 12 milioane de lei. Partidul Liberal Democrat a obținut venituri de 9,2 milioane de lei, Partidul Liberal - 4,993 de milioane de lei, „Partidul Nostru” – 4,449 de milioane de lei, Partidul Acțiune și Solidaritate condus de Maia Sandu a cheltuit în 2016 peste 1,9 milioane de lei, Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul „Șor” au arătat că au avut venituri comparabile – 533 de mii și, respectiv, 569 de mii etc.
Autoritatea electorală centrală mai anunță că a inițiat procedura contravențională pentru partidele care nu și-au prezentat rapoartele financiare pentru anul trecut, fiind vorba de Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Legii şi Dreptății, Partidul Politic pentru Unirea Moldovei, Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, Partidul Republican din Moldova, Partidul European, Partidul „Moldova Unită - Единая Молдова”, Partidul Politic „PENTRU NEAM ŞI ŢARĂ”, Mişcarea Social-Politică a Romilor din Republica Moldova, Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidul Politic ”Frontul Salvării Moldovei”, Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE” și Mişcarea social-politică „Forţa Nouă”.









































































