Finlanda preia, de la 1 ianuarie 2025, președinția OSCE, iar R. Moldova speră că Helsinki va promova „stabilitatea și dialogul” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean
R. Moldova își exprimă încrederea în capacitatea Finlandei de a promova stabilitatea și dialogul în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, odată cu preluarea, de la 1 ianuarie 2025, a președinției OSCE de către autoritățile de la Helsinki.
Mesajul i-a fost transmis directorului general al Departamentului Euro-Atlantic din Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei, Olli Kantanen, de către secretara de stat de la Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova, Carolina Perebinos, în cadrul consultărilor politice moldo-finlandeze, care au avut loc la Helsinki.
Potrivit diplomației de la Chișinău, discuțiile au vizat noi oportunități de cooperare în domenii strategice precum securitatea energetică, reziliența în fața provocărilor hibride și combaterea dezinformării, aspecte esențiale pentru stabilitatea și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. De asemenea, a fost exprimat interesul pentru promovarea produselor moldovenești pe piața finlandeză, în special în sectorul agricol și IT.
În cadrul consultărilor, oficialul moldovean a exprimat recunoștință pentru sprijinul consistent oferit de Finlanda prin Fondul Finlandez pentru Cooperare Locală, evidențiind contribuțiile semnificative la dezvoltarea societății civile din Republica Moldova și la implementarea proiectelor în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova (MPP). Totodată, a fost subliniată importanța asistenței oferite prin programele TAIEX, care contribuie la consolidarea capacităților instituționale și la avansarea reformelor în Republica Moldova.
Directorul Olli Kantanen a reiterat angajamentul ferm al Finlandei față de parcursul european al Republicii Moldova, precum și sprijinul pentru inițiativele ce contribuie la dezvoltarea R. Moldova, transmite diplomația de la Chișinău.
Pe plan regional, discuțiile s-au axat pe impactul războiului de agresiune împotriva Ucrainei și implicațiile acestuia pentru Republica Moldova. Oficialii au convenit asupra necesității intensificării cooperării prin schimburi de bune practici pentru consolidarea securității și combaterea amenințărilor hibride.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”