20:48:14 22.03.2023
Stiri

Faimosul Leonardo da Vinci ar fi fost fiul unei sclave adolescente

Actualitate 17.03.2023 07:29 Vizualizări800 Autor: Ziarul National
Faimosul Leonardo da Vinci ar fi fost fiul unei sclave adolescente


Leonardo da Vinci, faimosul polimat florentin din secolul al XV-lea, ar fi fost fiul unei sclave adolescente, răpită din zona Caucazului și traficată în Bizanț, Veneția și Florența. Cel puțin asta afirmă istoricul italian, Carlo Vecce, citat de El Pais.

Faptul că nu se știe mai nimic despre mama lui Leonardo da Vinci, decât că se numea Caterina, a dus la o sumedenie de speculații de-a lungul timpului. Tot ce s-a putut stabili cu exactitate a fost linia paternală, tatăl lui Da Vinci fiind un notar pe nume Piero da Vinci, și faptul că el nu fusese căsătorit cu acea Caterina care avea să dea naștere lui Leonardo.

Carlo Vecce susține că a reușit să identifice cine a fost Caterina, urmând linia unor documente vechi de circa 600 de ani. Astfel, Caterina ar fi fost fiica de doar 15 ani a unui prinț pe nume Iacob, din zona Georgiei de azi. Ea ar fi fost răpită de un grup de tătări și vândută apoi unui negustor de sclavi bizantin.

La Constantinopol ar fi fost vândută și revândută de mai multe ori, până când a intrat în posesia unui venețian pentru ca, în Veneția, să fie cumpărată de un anume Donato di Filippo di Salvestroc Nati, un cavaler florentin despre a cărui soție, Monna Ginevra, se scrie că deținea sclavi din „Orientul Mijlociu și zona Mării Negre”.

Donato avea legături cu Piero da Vinci, acesta din urmă fiind notarul care îi parafa actele. Așa ar fi aflat Da Vinci de Caterina și așa ar fi ajuns să o lase însărcinată. Ulterior, a cumpărat-o și i-a redat libertatea, scrie Hotnews.

Evident, există și voci care contestă o astfel de ipoteză. Spre exemplu, Caterina era un nume comun pentru sclavele eliberate. Deci, Caterina eliberată de Da Vinci putea fi oricine deși , în cazul de față, coincidența e cel puțin stranie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md