Facilități suplimentare pentru producătorii de energie verde din R. Moldova
Producătorii de energie verde din R. Moldova vor beneficia de o serie de facilități noi pentru instalarea și utilizarea surselor de energie regenerabilă. În primul rând, este vorba de facilitarea funcționării comunităților energetice locale, prin faptul că energia electrică produsă într-o anumită locație va putea fi consumată de membrii comunității în mai multe locuri de consum, potrivit unui proiect de modificare a legii privind promovarea surselor de energie regenerabilă (SER), aprobat săptămâna aceasta de Parlament în lectură finală.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, aceste prevederi se vor aplica și în cazul prosumatorilor beneficiari ai mecanismului de facturare netă, inclusiv Asociațiilor de irigare, agricultorilor care își vor putea instala panouri și alimenta multiple diverse puncte de consum, precum și utilaje situate în locații diferite - frigider, pompe de irigare, birouri, etc.
Totodată, vor beneficia de aceste modificări și autoritățile publice locale, care pot instala panouri fotovoltaice și alimenta multiple clădiri publice - sistemul de iluminat stradal, grădiniță, școală, punct medical, primărie, etc. De asemenea, din comunități energetice vor putea face parte asociații de coproprietari în condominiu, Grupuri de Acțiune Locală, Asociații de Dezvoltare Intercomunitară.
O altă prevedere a proiectului deblochează procesul de racordare la rețea a prosumatorilor, adică a beneficiarilor mecanismului de suport facturare netă. Astfel, se elimină condiția de eliberare a avizelor de racordare viitorilor prosumatori în limita plafonului individual de capacitate.
Totodată, la propunerea Ministerului Energiei, inclusă în politica fiscală pentru anul 2025, energia electrică livrată în rețea a celor 4300 prosumatori casnici atât la contorizare netă, cât și la facturare netă nu va fi impozitată.
În același timp, Guvernul va impune obligații de serviciu public operatorilor de sistem, astfel încât aceștia să acorde prioritate în procesul de racordare la rețea în lista de așteptare anume producătorilor mari de energie regenerabilă, care vor câștiga licitațiile. Această măsură va contribui la prevenirea blocării capacităților rețelei, va stimula dezvoltarea proiectelor din surse regenerabile și desfășurarea cu succes a primelor licitații de energie regenerabila în R. Moldova. În același scop, ca și soluție sistemică, Ministerul Energiei urmează să inițieze modificarea legii energiei electrice, pentru a introduce garanții financiare pentru companiile care vor cere aviz de racordare la capacități mari.
De menționat că la moment sunt instalate capacități de producere a energiei regenerabile de 129 MW de către prosumatori, 98,9 MW în baza mecanismului de garantare a tarifului fix (141 MW confirmate) și cca 124 MW în piața liberă.
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”