Facebook va folosi şi INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ pentru a lupta contra sinuciderilor


Facebook a început să folosească inteligenţa artificială pentru a identifica utilizatorii care prezintă risc de suicid. Şi nu se va opri aici.
O serie de algoritmi puşi la punct recent atrag atenţia asupra unor avertismente ce pot veni din postările persoanelor în cauză sau din comentariile lăsate de prieteni la acestea, anunţă BBC.
Aceste avertismente depistate de inteligenţa artificială sunt apoi analizate de o echipă din cadrul Facebook, după care compania intră în contact cu persoanele vulnerabile, pentru a le sugera căi în care acestea pot primi ajutor, sau cu prietenii lor virtuali care se arată îngrijoraţi pentru ele.
Pentru moment, această facilitate este testată în SUA.
Deja compania a încheiat parteneriate cu mai multe organizaţii americane ce au ca obiect sănătatea mintală, astfel încât persoanele vulnerabile, utilizatori de Facebook, să le poată scrie folosind platforma Messenger.
Până acum, deşi au existat cazuri în care utilizatori Facebook şi-au luat viaţa „live”, momentul putând fi văzut de toţi prietenii virtuali, compania nu a luat alte măsuri. Tot ce putea face cineva era să raporteze postarea.
Printre postările care vor atrage atenţia inteligenţei artificiale folosite de Facebook se vor afla cele în care se vorbeşte despre tristeţe sau durere.
Vor atrage atenţia şi comentariile prietenilor, de genul "Eşti în regulă?” sau „Îmi fac griji pentru tine”.
Îndată ce o postare ce trădează o astfel de vulnerabilitate este detectată, aceasta va fi analizată rapid de o echipă de angajaţi Facebook. „Ştim că viteza (de reacţie - n. red.) este critică atunci când lucrurile sunt urgente”, a explicat Vanessa Callison-Burch, reprezentant Facebook, pentru BBC.
Se caută însă căi pentru ca Facebook-ul să nu devină prea „băgăreţ”. Ar exista posibilitatea ca Facebook să intre în legătură doar cu rudele sau prietenii, pentru a-i alerta, o cale care ar fi mai eficientă, dar nu întotdeauna ar fi potrivită, explică Burch. Explicaţia e simplă: nu întotdeauna Facebook-ul poate ghici dinamica relaţiei dintre persoana contactată şi cea vulnerabilă. Apoi, se pune şi problema confidenţialităţii.
Rămâne de văzut ce măsuri va lua Facebook în cazul în care cineva riscă să fie ucis în timpul unei transmisiuni live. Amintim că recent doi jurnalişti au fost împuşcaţi în timpul unei transmisiuni live pe această platformă.
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunţat luna trecută că speră ca în curând să se poată folosi algoritmi pentru a identifica postările teroriştilor.
Sursa: ziare.com









































































