20:19:00 27.04.2024
Stiri

Expert rus, despre RISCURILE unui atac asupra R. Moldova. „Doar Rusia poate amenința R. Moldova. Pot avea loc BOMBARDAMENTE aeriene, poate o invazie pe calea aerului... Dar va permite Ucraina unui avion rusesc să survoleze teritoriul său?”

Actualitate 13.03.2024 14:34 Vizualizări1666 Autor: Ziarul National
Expert rus, despre RISCURILE unui atac asupra R. Moldova. „Doar Rusia poate amenința R. Moldova. Pot avea loc BOMBARDAMENTE aeriene, poate o invazie pe calea aerului... Dar va permite Ucraina unui avion rusesc să survoleze teritoriul său?”


În afara de Rusia, nimeni nu ar putea ataca R. Moldova. În cazul în care armata lui Vladimir Putin ar ajunge la Odesa, atunci Chișinăul trebuie să-și facă mari griji. În același timp, Rusia ar putea pune la cale atacuri aeriene sau să desanteze pe calea aerului militari pe teritoriul nostru, dar acest lucru nu va fi permis de către Ucraina, a declarat expertul militar rus, Iurie Fiodorov, în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova.

„Aceste amenințări la adresa R. Moldova pot apărea doar dacă armata rusă ar ocupa regiunea Odesa. Aceasta ar fi, bineînțeles, o amenințare foarte serioasă. Dacă acest lucru se va întâmpla... Dar, deocamdată, nu există o legătură terestră directă între armata rusă și regiunea transnistreană. Aceste unități nu au ajuns la granița R. Moldova şi nu poate fi vorba de oarecare amenințări. Bombardamente aeriene - da, pot exista în situații extreme. Poate exista o tentativă de invazie pe calea aerului, cu ajutorul trupelor aeropurtate. Dar grupurile de parașutiști trebuie să survoleze teritoriul Ucrainei. Într-un asemenea caz, întrebarea ar fi: în ce măsură apărarea aeriană și antiaeriană a Ucrainei va permite unui avion rusesc să survoleze teritoriul său? Apropo, practic întregul contingent de trupe aeriene și aeropurtate rusești luptă deja în Ucraina. Este puțin probabil ca cineva să le scoată de acolo”, a precizat Feodorov.

Sursa citată apreciază faptul că armata R. Moldova devine mai rezilientă, comparativ cu primăvara anului 2022.

„Era nevoie de măsuri și înțeleg că unele dintre ele au fost luate, cu sprijinul partenerilor europeni. Aici mai apare o întrebare: cum vor reacționa alte state europene, dar în primul rând România, dacă se va ajunge la o amenințare militară reală la adresa suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova? A fost un caz, îl știm bine, când o brigadă americană care staționează în România sau cel puțin o parte din ea a fost dislocată la granița cu R. Moldova. Or, asta nu s-a făcut întâmplător”, a adăugat expertul militar.

În alt context, Iuri Feodorov nu exclude că Federației Rusa ar putea folosi arme nucleare, chiar dacă acest lucru este puțin probabil.

„Când e vorba despre poziția lui Putin, despre ceea ce poate și ce nu poate face, orice e posibil. În anul 2021 am încercat să înțelegem dacă Putin va începe sau nu un război în Ucraina. Și, apropo, majoritatea experților, inclusiv din Occident, se îndoiau că Putin va risca să înceapă un război în Ucraina, Și asta pentru că, pur și simplu, Rusia nu avea capacitatea de a cuceri acest stat și de a-și atinge obiectivele în Ucraina. Credeam atunci că Putin înțelege asta. Se presupunea că Putin nu va risca să provoace un conflict dur cu Occidentul, deoarece a fost avertizat de liderii occidentali. Cu toate acestea Putin a făcut acest pas, care părea improbabil, tocmai pentru că este irațional. Același lucru se poate spune și despre un război nuclear. Putem considera că Putin nu va îndrăzni să declanșeze un război nuclear, deoarece acest război se va extinde, inevitabil, pe teritoriul Rusiei și va pune în pericol însăși existența Rusiei și a lui Putin. Dar Putin, ca și în alte cazuri, poate lua hotărâri complet iraționale, care amenință atât propriile sale interese, cât și interesele Rusiei.. Așa că nu putem să excludem complet posibilitatea unui atac nuclear al Rusiei pe teritoriul țărilor NATO sau al Ucrainei. E clar că ulterior ar urma un atac la scară largă împotriva trupelor rusești. Da, așa este. Deși nu știm exact ce planuri specifice există în țările occidentale în această privință. Putem doar bănui, bineînțeles”, a mai spus expertul.

Iuri Fedorov este un expert rus independent specializat în securitatea internațională și probleme militare ale spațiului Rusiei. Înainte de a se muta în Europa, a lucrat ca profesor la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova și a fost cercetător la Institutul Academiei Ruse de Științe pentru Studii SUA și Canadei. Mai târziu, fost cercetător la Institutul Regal de Afaceri Internaționale din Londra. În calitate de comentator independent, a colaborat RFE/RL. Fedorov a publicat multe analize despre politica externă și de securitate a Rusiei, controlul armelor și Relațiile dintre SUA și Rusia. Iuri Fedorov locuiește în Cehia şi a criticat invazia rusă din Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md