„Expert-Grup”: Economia R. Moldova, expusă RISCURILOR, ca urmare a inițiativelor cu tentă electorală lansate de Guvern


Economia R. Moldova este expusă unor riscuri din cauza inițiativelor Guvernului într-un an în care a fost suspendată o bună parte din asistența financiară externă, arată o analiză a Centrului „Expert-Grup”, făcută publică astăzi.
Pe lângă proiectele de infrastructură majore, cum ar fi „Drumuri bune pentru Moldova” sau complexul „Chișinău Arena”, guvernarea a lansat alte inițiative electorale: extinderea programului „Prima Casă” pentru funcționarii publici și familiile cu copii și relaxarea fiscală prin implementarea cotei unice de 12% pentru impozitul pe venitul persoanelor fizice și reducerea contribuției de asigurări sociale de stat plătită de angajator de la 23% la 18%.
Directorul executiv al Centrului, Adrian Lupușor, a declarat într-o conferință de presă că numai extinderea programului „Prima Casă” pentru funcționarii publici și familiile cu copii presupune alocarea resurselor bugetare pentru garantarea creditelor ipotecare, iar inițiativa privind relaxarea fiscală numai în 2018-2019 va implica costuri de circa 1,8 miliarde de lei pentru bugetul asigurărilor sociale de stat și 600 de milioane de lei pentru bugetul de stat.
„Promovarea acestor inițiative într-un an în care a fost suspendată o bună parte din asistența financiară externă, iar deficitul bugetar ar putea depăși nivelul de 3% din PIB, supune economia națională, în perioada post-electorală, la o serie de măsuri menite să compenseze pierderile respective, inclusiv austeritate bugetară, controale fiscale mai severe sau majorarea unor taxe și impozite. În plus, pentru a acoperi deficitul bugetar, există probabilitatea ca Guvernul să sporească emisiunile de valori mobiliare de stat prin intermediul cărora se va împrumuta de la bănci. Drept urmare, se va înăspri competiția cu sectorul privat pentru resursele bancare, fapt ce va submina și mai mult activitatea investițională privată”, a spus Lupușor.
Creșterea economică din acest an va fi compromisă și de condițiile climaterice, dar și de întărirea leului moldovenesc, care s-a apreciat în perioada lunilor ianuarie-august cu aproximativ 14,8%. Seceta va afecta culturile legumicole și cele de toamnă, dar și dinamica sectorului agricol, per ansamblu, iar fortificarea leului va afecta consumul gospodăriilor care primesc transferuri de peste hotare, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare în termeni reali a remiterilor cu 3,6% în prima jumătate a acestui an.
Deși dinamica economică rămâne pozitivă, „Expert-Grup” susține că riscurile care ar putea periclita creșterea economică persistă, astfel încât în lunile ce urmează creșterea economică va oscila în jur de 5% pentru anul 2018.









































































