EUROSFAT 2023, cel mai mare forum de afaceri europene organizat în premieră în R. Moldova! Roberta Metsola: „Suntem gata să continuăm susținerea de care R. Moldova are nevoie pentru a îndeplini criteriile de integrare”
Cel mai mare forum de afaceri europene EUROSFAT 2023 are loc astăzi la Chișinău. Evenimentul se desfășoară pentru prima dată în Rep. Moldova, după 10 ediții organizate la București și Timișoara, întrunind oficiali de pe ambele maluri ale Prutului, dar și de la Bruxelles. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola și cea a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au venit cu mesaje în deschiderea evenimentului, în care au apreciat eforturile Chișinăului în implementarea reformelor, în pofida provocărilor generate de războiul Rusiei în Ucraina, transmite Radio Chișinău.
Oferirea, anul trecut, a statutului de țări candidate la aderare pentru R. Moldova și Ucraina a fost una dintre cele mai asumate decizii ale Uniunii Europene, a transmis de la Bruxelles, printr-un mesaj video, președinta Parlamentului European Roberta Metsola. Ea și-a exprimat, totodată, speranța că la mijlocul lunii decembrie Consiliul European va decide în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu R. Moldova.
„Oferirea statutului de țară candidată transmise un mesaj de speranță și solidaritate și este dovada angajamentului Uniunii Europene, în special în aceste vremuri dificile. Sunt convinsă că Rep. Moldova este pe calea cea dreaptă, iar Uniunea Europeană este gata să joace rolul său. Am apreciat recomandarea Comisiei Europene în vederea extinderii și rămânem încrezători că Consiliul European va deschide negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an. Suntem gata să continuăm să oferim susținerea de care Rep. Moldova are nevoie pentru a îndeplini criteriile de integrare”, a spus Roberta Metsola.
În discursul său, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Mihai Popșoi, a apreciat că integrarea europeană a R. Moldova este o cauză și a României, care ne susține în acest deziderat:
„Cauza integrării europene este cauza fiecărui cetățean a Rep. Moldova și din fericire și cauza prietenilor și fraților din România, cât și a multor alți prieteni din întreaga UE. Mai avem norocul că întregul acquis comunitar este oferit tradus în limba română. Știm că procesul de negociere, care sperăm să înceapă curând, va fi unul dificil dar grație mobilizării fiecărui cetățean, fiecărui reprezentant al guvernării vom reuși să valorificăm această șansă unică, acest credit de încredere. Rep. Moldova demult își dorea să revină în marea familie europeană, de unde a fost ruptă fără voi sa”, a declarat Mihai Popșoi, citat de radichisinau.md.
Deschiderea negocierilor de aderare va însemna un nou capitol în relația Rep. Moldova cu Uniunea Europeană și începutul transformării societății, a spus ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
„Procesul de extindere al UE este mai mult decât o țară care devine membră, este despre societatea care devine europeană, care îmbrățișează valorile și acțiunile și standardele Uniunii Europene în toate domeniile de activitate, inclusiv în domeniul afacerilor. Un aspect încurajator al extinderii UE este că nu trebuie să începeți de la zero. Există un nivel de expertiză și experiență deja acumulate, cu țările deja candidate sau deja membre”, a afirmat Janis Mazeiks.
În cadrul reuniunii sunt organizate o serie de paneluri de discuții în domeniul bunei guvernări și statului de drept, reforme necesare în economie și în consolidarea sistemului energetic.
Forumul EUROSFAT este organizat și la Bălți, Ungheni și Ceadâr-Lunga. Fondator și coordonator al reuniunii Europuls - Centrul de Expertiză Europeană, o organizație non-guvernamentală stabilită în 2010 la Bruxelles de către un colectiv de tineri experți români în domeniul afacerilor europene.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică