00:23:24 17.07.2025
Stiri

Europol și Eurojust destructurează rețeaua de hackeri proruşi: Atacuri DDoS masive în Europa dejucate cu ajutorul a 12 țări

Actualitate 16.07.2025 20:37 Vizualizări366
Europol și Eurojust destructurează rețeaua de hackeri proruşi: Atacuri DDoS masive în Europa dejucate cu ajutorul a 12 țări

Agențiile Europol și Eurojust au anunțat miercuri destructurarea grupului de hackeri prorusi NoName057(16), responsabil pentru diverse atacuri vizând Ucraina și aliații săi, concentrându-se în principal pe infrastructuri importante din Europa. Europol și Eurojust au comunicat că într-o operațiune realizată la 15 iulie, acest botnet, care se baza pe sute de servere globale, a fost dezactivat, iar mai mulți suspecți au fost identificați, inclusiv principalii instigatori, care locuiesc în Rusia.

Un botnet reprezintă o rețea de calculatoare compromisă utilizată pentru operațiuni rău intenționate. Această operațiune a implicat 12 țări și a condus la arestarea a două persoane - una în Franța și una în Spania. Germania a emis șase mandate de arestare pentru suspecții rezidenți în Rusia, iar doi dintre aceștia sunt acuzați de a fi instigatori principali ai activităților NoName057(16), conform informațiilor oferite de Europol.

În total, au fost emise șapte mandate de arestare pentru șase persoane care trăiesc în Rusia. Parchetul Parisului a precizat că au avut loc 24 de percheziții la afiliații grupului, iar multe probe au fost confiscate și sunt analize în prezent. Infrastructura serverului central al grupului a fost identificată și dezactivată.

Hackerii au desfășurat atacuri de tip blocarea serviciului (DDoS), care constau în suprasolicitarea site-urilor web și a aplicațiilor, ceea ce le face inaccesibile. Grupul de hackeri este responsabil de multiple atacuri împotriva infrastructurilor esențiale, precum furnizorii de electricitate și transporturile publice din Europa. Potrivit agențiilor europene, NoName057(16) a efectuat 14 atacuri în Germania, perturbând aproximativ 230 de organizații, inclusiv două fabrici de armament și organizații guvernamentale.

Directorul Poliției Criminale germane (BKA), Holger Münch, avertizează că campaniile DDoS organizate pot avea consecințe severe asupra populației și trebuie monitorizate și preîntâmpinate sistematic. Potrivit BKA, obiectivul atacurilor asupra Germaniei era atragerea atenției mediatice și influențarea deciziilor politice sau sociale.

Atacuri au fost comise și în alte țări europene, inclusiv în Suedia, Elveția și Olanda. În timpul alegerilor europene, site-uri ale autorităților și băncilor din Suedia au fost vizate. În Elveția, asemenea evenimente au avut loc în iunie 2023, în timpul unui discurs video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Parlamentul European, și în iunie 2024, în cadrul Summitului Păcii în Ucraina. În Olanda, țintele au fost atacate în timpul summitului NATO, la finele lunii iunie.

Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte