Europarlamentar către Iurie Leancă: „Așteptăm ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie pe deplin implementate pentru a putea aloca cele 100 de milioane de euro”


După ce a fost ales, săptămâna trecută, vicepreședinte al Parlamentului, deputatul popular-european, Iurie Leancă, a mers într-o vizită la Bruxelles, unde a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni și a discutat despre asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro care urma să ajungă în R. Moldova și pe care UE a amânat-o, dar și despre implementarea de către autoritățile de la Chișinău a Acordului de asociere cu UE.
Leancă a raportat, pe o rețea de socializare, că a avut „discuții bune, de substanță” la Bruxelles: „Concluzia e una: avem mult de muncit acasă, dar fără susținerea UE va fi mult mai greu să reușim și altă soluție decât să ne mișcăm spre UE nu avem”.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, a declarat încă că i-a transmis direct lui Iurie Leancă faptul că UE așteaptă „ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie pe deplin implementate de către autorități pentru a putea aloca asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro”.
„Nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția și schimbarea intempestivă a legislației electorale vor atrage, din păcate, semne de întrebare despre respectarea standardelor democratice în Republica Moldova”, susține Mureșan.
CITIȚI și DECLARAȚIE // Votul pentru sistemul mixt „va izola R. Moldova și ne vom pierde acei prieteni care au încercat să ajute oamenii noștri în ultimii ani”
Menționăm că Agenția Reuters a publicat concluziile unui document care ar urma să fie discutat de Comisia de la Veneția la mijlocul acestei luni, potrivit cărora experții Comisiei consideră „inoportună” schimbarea sistemului electoral din R. Moldova.
Spicherul Andrian Candu a declarat pentru aceeași sursă că nu este de acord cu toate concluziile experților, iar coaliția majoritară va accepta doar unele recomandări tehnice, nu și pe cele care, în opinia sa, depășesc competențele experților Comisiei de la Veneția.
Menționăm că, anterior, atât deputații socialiști, cât și președintele Igor Dodon au declarat că nu vor vota trecerea la sistemul mixt, dacă avizul Comisiei de la Veneția va fi unul negativ. Ulterior, Dodon a revenit și a spus că, indiferent de avizul Comisiei de la Veneția, sistemul mixt va fi votat.









































































