16:46:49 20.04.2024
Stiri

Euro a ajuns la cel mai SCĂZUT nivel din ultimii opt ani și continuă să se DEPRECIEZE. Ce se va întâmpla în continuare cu moneda unică și cum ar trebui să procedeze cei care își păstrează economiile în această valută

Actualitate 29.09.2022 09:58 Vizualizări1457 Autor: Ziarul National
Euro a ajuns la cel mai SCĂZUT nivel din ultimii opt ani și continuă să se DEPRECIEZE. Ce se va întâmpla în continuare cu moneda unică și cum ar trebui să procedeze cei care își păstrează economiile în această valută


Moneda unică europeană a ajuns astăzi, 29 septembrie 2022, la cel mai scăzut nivel din 2015 încoace. Cursul stabilit astăzi de Banca Națională a Moldovei este de 18,72 de lei pentru un euro, cel mai scăzut nivel din ultimii aproape opt ani.

În 2015, valoarea minimă a monedei unice a fost de 18,77 de lei pentru un euro sau cu patru bănuți mai mult decât azi. Ultima dată, euro a înregistrat o valoare mai mică în decembrie 2014.

Potrivit expertului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, deprecierea monedei europene unice are la bază doi factori.

„În primul rând, e vorba de aprecierea leului în ultima lună. Aprecierea este determinată de creșterea ofertei de valută din partea persoanelor fizice, dar și de intrări masive de valută în republică, inclusiv de la partenerii de dezvoltare. Al doilea factor e cel extern. Dolarul american s-a apreciat față de euro. Aprecierea dolarului și deprecierea euro pe plan internațional este determinată de: 1.) politica întârziată a instituțiilor financiare din Europa în privința combaterea inflației; 2.) incertitudinea și criza economică, care orientează investitorii spre dolarul american; 3.) criza energetică din Europa; 4.) războiului din Ucraina, care afectează securitatea energetică a Europei mult mai pronunțat decât alte regiuni ale lumii. Toți acești factori, pe termen scurt, dezavantajează euro și provoacă deprecierea lui”, a precizat Ioniță.

Totuși, această tendință de depreciere a euro va fi de scurtă durată, spune expertul.

„Pe termen mediu, cred că vom asista la o revenire a euro. Pentru cetățenii care primesc remitențe în euro această depreciere este una dramatică. Să nu uităm că 2/3 din remitențe sunt anume în euro. Inflația și deprecierea monedei unice în R. Moldova este de peste 50%. Mai simplu spus - ceea ce anul trecut putea fi procurat cu 100 de euro, acum e nevoie de 150 de euro”, a conchis Veaceslav Ioniță.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md