"Eroare de identitate: Pantera misterioasă semnalată în România era de fapt un câine mare, spun experții bulgari"


Animalul sălbatic, despre care s-a vorbit că a fost văzut recent în Bulgaria și, ulterior, la Giurgiu, s-a dovedit a fi un câine de talie mare, conform Novinite.
După un efort de 11 zile pentru a localiza o presupusă pisică neagră de dimensiuni mari, autoritățile au ridicat interdicția de a intra în regiunea platoului Șumen din Bulgaria, animalul rămânând în continuare de negăsit. Experții contestă acum validitatea dovezilor inițiale, sugerând că urmele din noroi nu ar aparține unei pantere negre, ci mai degrabă unui câine mare.
Profesorul asociat Dr. Stoian Lazarov, zoolog la Muzeul Național de Istorie Naturală din cadrul Academiei Bulgare de Științe, a declarat pentru Nova TV că urmele de labă considerate inițial dovadă ar putea fi, de fapt, ale unui câine mare. El a făcut referire la o verificare de către colegul său, profesorul Nikolay Spasov, Ministerului Agriculturii, care a confirmat ștințific că laba din filmare aparține unui câine, nu unei feline. Lipsește orice dovadă concludentă a existenței unei pantere negre fugară. Lazarov a exprimat scepticism față de validitatea unui videoclip difuzat pe scară largă care ar reprezenta animalul. El a subliniat că, dacă ar fi fost crescută numaidecât în captivitate, pantera nu ar fi adaptată să vâneze prada sălbatică și ar căuta în schimb surse mai accesibile de hrană din vecinătatea așezărilor umane, cum ar fi găini, câini vagabonzi sau pisici.
Expertul susține că un asemenea animal ar prefera să stea în apropierea satelor sau cătunelor unde hrana este mai la îndemână, având puține motive să se ascundă în pădurile densă. Acesta a mai remarcat că prădătorul nu ar ataca oamenii decât dacă ar fi provocat și a sugerat că, în cazul capturării, animalul ar trebui găzduit într-o grădină zoologică.
Pe 30 iunie, autoritățile române au raportat un apel la 112 care semnala la ora 3:00 că un animal de acest fel fusese văzut în cartierul Istru din municipiul Giurgiu. Echipele de jandarmi care au sosit imediat la fața locului nu au găsit felina.
"În data de 30.06.2025, în jurul orei 03:00, un echipaj din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu a fost direcţionat în cartierul Istru din municipiul Giurgiu în urma unui apel 112, prin care o persoană sesiza că ar fi observat un animal care părea a fi o panteră neagră. Ajunși la fața(Dublu spatiu) locului, jandarmii au constatat faptul că animalul descris de apelant nu se afla în zonă. Totodată, nu au fost găsite alte urme sau indicii", a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Giurgiu.
Jandarmii au rămas în zonă la ora 9:00 a.m., iar Jandarmeria menționează că "au fost permanentizate activitățile de verificare și monitorizare a zonelor apropiate". Cetățenii sunt sfătuiți să apeleze numărul unic de urgență 112 în astfel de situații și să evite intervențiile care le-ar putea pune viața în pericol, respectând recomandările forțelor de ordine.
Provoacă nedumerirea oficialităților Poliției Giurgiu faptul că, înainte ca pantera neagră să fie semnalată la 112 în noaptea de 29 spre 30 iunie, un alt apel la 112 pe 29 iunie, la ora 15:55, raporta urme de animal sălbatic în zona localității Puieni, județul Giurgiu, posibil să fie de panteră. Apelul venea de la un bărbat care declară că a descoperit urmele cu aproximativ trei ore înainte de apel.









































































