Energocom împrumută 400 milioane euro pentru siguranța energetică a Republicii Moldova în sezonul rece


Compania Energocom va contracta un împrumut de până la 400 milioane de euro pentru asigurarea securității livrărilor de gaze naturale și energie electrică în sezonul rece. Statul a semnat astăzi acordul de garanție de stat pentru acest împrumut între Ministerul Finanțelor și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Fondurile sunt destinate proiectului „Consolidarea securității energetice a Republicii Moldova”, având scopul de a garanta aprovizionarea neîntreruptă cu gaze naturale și energie electrică pentru consumatori.
„Compania Energocom a arătat că este un partener de încredere și responsabil în asigurarea livrărilor de gaze către populație. Cu ajutorul acestui instrument financiar, vom îmbunătăți capacitatea de reacție rapidă și eficientă a statului în caz de crize, asigurând continuitatea aprovizionării. Conti-nuarea fluxului de resurse energetice este o prioritate strategică pentru Moldova, un element crucial pentru protecția populației, mai ales a celor vulnerabili, și pentru stabilitatea economică și socială", a afirmat Dorin Junghietu, ministrul Energiei, la semnarea Acordului.
Împrumutul, în valoare totală de până la 400 milioane de euro, este structurat în trei tranșe de 300 milioane de euro și o facilitate de credit revolving pe cinci ani. Aceste fonduri vor permite Energocom să facă achiziții strategice de gaze naturale și energie electrică, respectând obligațiile față de consumatorii finali, în special pentru sezonul de încălzire 2025–2026.
Această finanțare este accesată deoarece, în august, expiră proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale", semnat în 2022, care includea și o linie de creditare de la BERD.
Proiectul va avea un impact social favorabil semnificativ, sprijinind gospodăriile, în special cele vulnerabile. Facilitatea BERD este rezultatul unor negocieri concurențiale. Ea satisface nevoia de securitate energetică a țării printr-un mecanism sustenabil și flexibil, fără a împovăra bugetul de stat, cu excepția situațiilor excepționale, constituind un instrument de protecție într-un context geopolitic incert.













































































