00:15:33 15.06.2024
Stiri

Emmanuel Macron a dezvăluit ce trebuie să facă R. Moldova, pentru a adera la UE până în 2030: ,,​Perspectiva aderării nu este doar realizabilă, ci este un fapt care urmează să fie împlinit”

Actualitate 02.06.2023 07:47 Vizualizări1903 Autor: Ziarul National
Emmanuel Macron a dezvăluit ce trebuie să facă R. Moldova, pentru a adera la UE până în 2030:  ,,​Perspectiva aderării nu este doar realizabilă, ci este un fapt care urmează să fie împlinit”


Garantarea securității pe continentul european reprezintă un deziderat important pentru comunitatea europeană și acesta a fost reiterat de liderii europeni în cadrul discuțiilor purtate pe platforma celei de-a doua ediții a Summitului Comunității Politice Europene. Declarația fost făcută de președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul conferinței de presă de închidere a lucrărilor Summitului CPE de la Bulboaca, scrie IPN.

Întrebat de către jurnaliști dacă crede că aderarea R. Moldova ar putea avea loc în 2030, Emmanuel Macron a declarat că deja e clar că R. Moldova și-a ales drumul european. El a menționat că, în acest sens, admiră curajul și caracterul președintei Maia Sandu, dar și dorința țării de a face reforme și a adăugat că are încredere că R. Moldova va accelera pe drumul său de aderare la UE. Totodată, a mai spus că reformele sunt susținute plenar la nivelul Uniunii Europene.

El crede că perspectiva aderării nu este doar realizabilă, ci este „un fapt care urmează să fie împlinit”.

„Sunt mândru că pe perioada președinției franceze a UE, Moldova și Ucraina au devenit țări candidate. Când am făcut acest gest pentru Ucraina, am știut că nu putem lăsa Moldova la o parte. Am încredere mare în capacitatea Republicii Moldova de a avansa cu rapiditate și a obține notorietate”, a punctat Macron.

Președintele Franței susține că acum scopul trebuie să rezide în a menține „inițiativele ambițioase cum ar fi: lupta contra corupției, crearea condițiilor mai bune pentru spațiul economic, lupta contra dezinformării”.

Cât privește situația din Ucraina, Emmanuel Macron a declarat că Franța este întotdeauna disponibilă pentru a discuta cu toată lumea pentru găsirea soluțiilor viabile. El a spus că prin prezența liderilor europeni la Summitul CPE s-a transmit un mesaj clar Rusiei că statele din comunitatea europeană sunt unite.

Președintele Franței a felicitat autoritățile moldovene și, în special pe președinta R. Moldova, pentru nivelul înalt la care au reușit să organizeze cea de-a doua ediție a Summitului CPE și a menționat că în cadrul discuțiilor s-a reușit abordarea unor subiecte consistente, relevante, anunțate pe agenda celei de-a doua reuniuni a CPE, și că speră ca acestea să aibă continuitate și la următorul summit care va avea loc în Spania.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md