Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, informații de pe teren: „Situația în Zona de Securitate este CALMĂ. Personalul posturilor de control nu a fost suplinit sau înarmat”


Situația în Zona de Securitate este calmă, fără schimbări față de perioada anterioară, anunță Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), cu referire la informații de pe teren.
„Fluxul de persoane și mijloace de transport prin posturile vamale interne rămâne constant în săptămâna curentă, numărul posturilor de control este neschimbat, personalul posturilor nu a fost suplinit sau înarmat, nu au fost fixate deplasări ale efectivului de trupă sau ale tehnicii militare. În rândul pacificatorilor nu au fost raportate încălcări de disciplină”, arată Delegația Republicii Moldova în CUC, structură ce reprezintă interesele Chișinăului şi acordă asistenţă procesului de reglementare pașnică şi pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană.
Reprezentanții Chișinăului dau asigurări că monitorizează în continuare evoluția situației în Zona de Securitate.
Menționăm că Ministerul rus al Apărării susține, prin intermediul a două mesaje postate pe Telegram, că ucrainenii ar pregăti un asalt militar asupra Transnistriei.
De cealaltă parte, Mihailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a dat asigurări că Ucraina nu și-ar permite niciodată acțiuni pe teritoriul R. Moldova, fără a consulta autoritățile de la Chișinău și Uniunea Europeană.
„Nu ascultați niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării. Ei folosesc permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări. Dependența de Rusia, inclusiv din punct de vedere economic, întotdeauna va genera sărăcie și instabilitate politică. Decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. De jure, partea moldovenească, dacă are nevoie de susținerea Ucrainei, trebui să se adreseze președintelui Zelenski și acesta, la rândul său, să ia deciziile respective. Repet, Ucraina nu va veni cu inițiative fără consultări cu R. Moldova, România și țările Uniunii Europene. Ceea ce ține de acțiuni provocatoare, unica țară care poate face acest lucru în R. Moldova și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”, a declarat Podoyak într-o intervenție pentru Radio Moldova.









































































