07:14:16 07.05.2025
Stiri

Ecosistemul râului Prut, REABILITAT: Rezervația Biosferei Prutului de Jos împreună cu Delta Dunării din România și Ucraina ar putea constitui o Rezervație a Biosferei trilaterale inclusă în Programul „Omul și biosfera” al UNESCO

Actualitate 08.06.2023 13:55 Vizualizări1299
Ecosistemul râului Prut, REABILITAT: Rezervația Biosferei Prutului de Jos împreună cu Delta Dunării din România și Ucraina ar putea constitui o Rezervație a Biosferei trilaterale inclusă în Programul „Omul și biosfera” al UNESCO

Cu sprijinul proiectului vor fi restaurate Zonele umede strategice din ecosistemul râului Prut, inclusiv fâșiile protejate din Rezervația Biosferei Prutului de Jos, vor fi restaurate. Totodată, va fi elaborat un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea albiei vechi a râului Camenca, în beneficiul zonei umede din Rezervația Științifică „Pădurea Domnească” și al localităților învecinate.

Revitalizarea ecosistemului râului Prut va avea loc în cadrul proiectului „Conservarea și gestionarea durabilă a zonelor umede cu accent pe zonele cu valoare naturală ridicată din bazinul râului Prut”, susținut financiar de PNUD și GEF.

Reabilitarea cursului vechi al râului Camenca, afluent al Prutului, ar putea genera anual circa 8,3 milioane metri cubi de apă pentru menținerea zonelor umede din secțiunea mediană a Prutului, aflate acum în declin și va asigura supraviețuirea a aproximativ 11 175 ha de habitat valoros de luncă.

Potrivit PNUD Moldova, măsura va asigura cu apă calitativă populația din 14 localități.

Albia naturală a râului Camenca a fost compromisă timp de mai multe decenii, după intervenția factorului uman prin crearea de diguri și canale de redirecționare a apei.

„Prin adoptarea acestei perspective holistice, ne propunem să asigurăm continuitatea serviciilor ecosistemice oferite de zonele umede, chiar și în cele mai severe scenarii de deficit de apă induse de climă. Astfel, vom păstra nu numai biodiversitatea și habitatul lor unic, dar vom proteja și sursele de trai și veniturile pentru comunitățile din bazinul râului Prut”, a afirmat miercuri Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, în cadrul unui atelier cu reprezentanții autorităților centrale, locale și alți parteneri implicați în derularea acestui proiect.

Acest proiect va susține comunitățile locale din Rezervația Biosferei Prutul de Jos să deruleze inițiative locale, abilitând femeile să se implice în activități economice sustenabile.

Totodată, vor fi întreprinse acțiuni pentru a susține includerea Rezervației Științifice „Pădurea Domnească” pe lista zonelor umede protejate de Convenția internațională Ramsar.

În coordonare cu autoritățile din România și Ucraina, proiectul va mai facilita lucrările de pregătire pentru desemnarea unei Rezervații a Biosferei trilaterale în cadrul Programului „Omul și biosfera” al UNESCO, care va cuprinde Rezervația Biosferei Prutului de Jos (Republica Moldova) și Delta Dunării (România și Ucraina). Astfel, se va asigura armonizarea măsurilor de protecție a zonelor umede și monitorizare a biodiversității în bazinul de jos al Dunării.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte