Echipamente moderne pentru verificarea documentelor cetățenilor străini aflați în R. Moldova, donate de UE: Analiză instantanee a imaginii feței, a amprentelor digitale și semnăturilor


Verificarea autenticității documentelor cetățenilor străini aflați pe întreg teritoriul R. Moldova, în contextul fluxului crescut de refugiați, a devenit o sarcină mai ușoară pentru oamenii legii.
Biroul Migrație și Azil (BMA) a recepționat, la finele săptămânii trecute, o donație constituită din două microbuze și 21 de cititoare de documente de identitate, care vor permite analiza instantanee și în timp real a calității imaginii feței, a amprentelor digitale și a semnăturilor.
Totodată, echipamentele oferite vor ajuta autoritățile naționale să își modernizeze instrumentele generale de gestionare a managementului migrației și va facilita identificarea soluțiilor de protecție, colectare și păstrare a datelor procesate, în conformitate cu standardele internaționale.
„Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize, iar situația în regiune continuă să fie volatilă. Angajații subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne sunt în prima linie, iar pentru a face față provocărilor, trebuie să facem front comun cu partenerii externi. Donația primită va contribui, cu siguranță, la eficientizarea serviciilor Biroului Migrație și Azil”, a menționat Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, la evenimentul de recepționare a donației.
Echipamentele și vehiculele, în valoare totală de 125 000 de euro, precum și expertiza operațională pentru BMA, au fost susținute financiar prin asistența Uniunii Europene în cadrul proiectului „Supporting Protection, Transit, Voluntary and Informed Return and Reintegration of Eastern Partnership Citizens and Third Country Nationals affected by the conflict in Ukraine”.
„Microbuzele și cititoarele de pașapoarte pe care le oferim vor ajuta MAI și Biroul Migrație și Azil să ofere servicii esențiale refugiaților care intră în Republica Moldova. Această donație face parte dintr-un program regional mai amplu, finanțat de Uniunea Europeană, pentru a sprijini gestionarea fluxului de refugiați. Răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost oportun și rapid. UE a alocat 15 milioane de euro pentru acest program, astfel încât să fie posibil transferul voluntar al persoanelor într-o manieră sigură și demnă”, a declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks.
Șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în R. Moldova, Lars Johan Lonnback, a adăugat că, prin acest sprijin material, completat cu alte activități de susținere în curs de dezvoltare a politicilor și furnizarea de instruiri, instituția pe care o reprezintă își propune să contribuie semnificativ la eforturile naționale de a gestiona migrația în republică.
Menționăm că numărul cetățenilor străini aflați în prezent pe teritoriul R. Moldova depășește cifra de 80 000.









































































