21:53:10 25.04.2024
Stiri

INTERVIU // Drumul Anei-Maria Frunză de la Liceul „Alexei Mateevici” din Căuşeni până la Universitatea din Timişoara şi Université Savoie Mont Blanc din Franţa: „Cu diploma pe care am obținut-o sunt încrezătoare că am multe posibilităţi”

Actualitate 12.08.2022 10:57 Vizualizări4294 Autor: Livia Grecu
INTERVIU // Drumul Anei-Maria Frunză de la Liceul „Alexei Mateevici” din Căuşeni până la Universitatea din Timişoara şi Université Savoie Mont Blanc din Franţa: „Cu diploma pe care am obținut-o sunt încrezătoare că am multe posibilităţi”
Ana Maria Frunză


Ana-Maria Frunză din Căușeni, R. Moldova, a absolvit în acest an Universitatea de Vest din Timişoara. Pe parcursul studiilor sale în România, tânăra a obținut o bursă în cadrul programului UE de mobilitate academică „Erasmus” și a studiat inclusiv la Université Savoie Mont Blanc din Chambéry, Franța.

Cu diploma și bagajul de cunoștințe obținut, basarabeanca este încrezătoare că are multe șanse de a se afirma.

Cum a fost drumul de la Liceul teoretic „Alexei Mateevici” din oraşul Căuşeni până la Timişoara şi Franţa, dar și ce sfaturi are pentru viitorii studenți din R. Moldova care aleg să meargă la studii în România, aflați în interviul Anei-Maria Frunză acordat Ziarului NAŢIONAL.

Ana-Maria, de ce ai ales să-ți faci studiile în România?

Studiile în România au fost prima și unica mea opțiune, deoarece știam sigur că vreau să primesc o diplomă de licență care să fie recunoscută într-un spațiu mai larg, ceea ce mi-ar oferi o varietate mai mare de posibilități de angajare.

Cum ai ajuns la Universitatea de Vest din Timișoara?

În primul rând, Universitatea de Vest este în topul instituțiilor de învățământ superior din România. Dacă am ales să plec peste hotare pentru studii, am preferat să le aleg pe cele de calitate.

În al doilea rând, am fost atrasă de oraș, un aspect foarte important, deoarece urma să trăiesc trei ani acolo.

Au contat și facilitățile pe care le-am primit la admitere - bursa și căminul gratis.

Ce te-a impresionat în anii de studenţie la Timișoara?

Respectul cu care ne priveau localnicii și profesorii, deoarece am avut curajul să plecăm atât de departe de casă și am ales anume oraşul lor.

Situațiile și discuțiile de acest fel mereu îmi încălzeau inima.

De la Timișoara ai plecat în Franța cu o bursă „Erasmus”. Cum te-a ajutat această experiență?

Experiența a fost de neuitat, nimic nu-ți oferă mai mare încredere în propriile forțe și posibilități decât un semestru petrecut solo la mii de kilometri depărtare.

„Erasmus” îți oferă șanse să-ți largesti cunoștințele academice, de limbă, engleză și franceză în cazul meu, dar și aptitudinile de comunicare, toate aceste plusuri combinate cu magia călătoriilor și oraşele europene.

La Timișoara am învățat la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), iar datorită programului „Erasmus” am mers în Chambéry, Franța, la Université Savoie Mont Blanc.

Acum vreau să-mi găsesc un job la specializarea pe care am învățat-o, în domeniul turismului, dar nu exclud că pe viitor pot să mă regăsesc în alt domeniu, deoarece studiile în economie oferă o perspectivă variată de angajare.

Cu diploma pe care o am şi cu încărcătura de carte sunt încrezătoare că am multe şanse şi posibilităţi, mare parte dintre care încă urmează să le descopăr.

Ce sfaturi ai oferi absolvenţilor din R. Moldova care vor să facă studii în România?

Sfatul meu pentru viitorii studenți e să fie pregătiți, deoarece există o diferență enormă între școală și universitate, volumul de informații pe care urmează să îl asimileze, stilul profesorilor de a preda și comunica cu studenții.

Desigur, există și diferențe culturale care te pot lăsa confuz la un moment dat.

Cu toate astea, cea mai bună soluție e să înveți să treci peste șocul inițial fără a te lăsa pradă emoțiilor, pentru a putea pe viitor savura din plin minunile vieții de student.

Pe mine m-a ajutat mult şi Asociaţia de studenţi „Iniţiativa”, unde m-am simţit bine, am lansat împreună cu colegii mai multe proiecte şi chiar o perioadă am fost în organul de conducere.

La început mergeam la orice activitate de socializare organizată de grupurile de voluntari basarabeni în Timișoara. După ce i-am cunoscut, am ales asociația al cărui vibe general rezona cel mai bine cu al meu. Aceasta decizie s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune pe care puteam să le iau, experiența pe care am căpătat-o în acești ani este super valoroasă.

Ana-Maria, îți mulțumim pentru interviu și îți urăm succese!


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md