13:06:31 25.09.2023
Stiri

DOC // România, un NOU AJUTOR important pentru R. Moldova: Guvernul de la București a aprobat decizia de a oferi 200 de mii de metri steri de LEMNE pentru cetățenii moldoveni

Actualitate 05.10.2022 15:05 Vizualizări1213 Autor: Ziarul National
DOC // România, un NOU AJUTOR important pentru R. Moldova: Guvernul de la București a aprobat decizia de a oferi 200 de mii de metri steri de LEMNE pentru cetățenii moldoveni


România va oferi Republicii Moldova 200 de mii de metri steri (130 de mii de metri cubi) de lemn pentru încălzire, cu scopul de a ajuta cetățenii din stânga Prutului să treacă mai ușor de această iarnă.

O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvernul de la București, iar lemnele vor fi oferite Guvernului Republicii Moldova prin intermediul Agenției „Moldsilva”.

Un metru cub de lemn din România va costa 780 de lei moldovenești sau mai ieftin de două ori decât prețul de pe piața din R. Moldova, dar și din România.

„Se împuternicește Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pentru încheierea formalităților legale vizând acordarea cantității susmenționate, la prețul de 200 de lei/mc (fără TVA), respectiv o valoare totală de 26 de milioane de lei (românești, fără TVA), ce va fi suportată de către Agenția Moldsilva”, se arată în decizia Guvernului României.

CITIȚI și DECIS // Guvernul va aloca „Moldsilva” 64,2 milioane de lei, pentru ca agenția să vândă populației LEMNE la prețul din anul trecut

În Republica Moldova există în total 1,130 de milioane de gospodării, iar peste 680 de mii dintre acestea utilizează lemnul în calitate de combustibil pentru încălzirea locuințelor, înlocuind gazul natural.

„Având în vedere creșterea necesarului de lemn pentru încălzire, în aceste condiții, Republica Moldova nu dispune de stocuri suficiente pentru sezonul rece 2022 – 2023, iar cantitatea necesară estimată pentru completarea acestuia este de 200 de mii de metri steri. În sensul consolidării cooperării bilaterale și pentru sprijinul concret în vederea creșterii rezilienței, astfel încât Republica Moldova să facă față provocărilor interne și externe cu care se confruntă, având în vedere elementele menționate, a fost elaborat prezentul Memorandum”, se mai arată în nota explicativă a proiectului aprobat de Guvernul Ciucă.

Conform datelor din Inventarul Forestier Național, suprafața pădurilor din România este de 6,93 de milioane ha, reprezentând 29% din teritoriul național. Fondul forestier al R. Moldova, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, se află într-un proces de micșorare continuă. Potrivit Agenţiei „Moldsilva”, mai puţin de 13% din suprafaţa totală a R. Moldova este acoperită cu păduri, valoare care este una dintre cele mai mici din UE, iar în prezent lipsa de resurse financiare afectează negativ realizarea lucrărilor de regenerare necesare în acest context.

Menționăm că cererea pentru a acorda un asemenea ajutor R. Moldova i-a fost adresată premierului român Nicolae Ciucă de către președinta Maia Sandu la finele lunii iulie curent.

Autoritățile R. Moldova au anunțat anterior că, anual, consumatorii din R. Moldova folosesc în sezonul rece circa un milion de metri steri de masa lemnoasă. Agenția „Moldsilva” urma să acopere în acest an circa 800 de mii de metri steri, iar România ajută autoritățile de la Chișinău să acopere tot volumul necesar de lemne.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md