21:40:16 11.10.2024
Stiri

DOC // Parlamentul R. Moldova, DECLARAȚIE cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei: Condamnă războiul, genocidul împotriva ucrainenilor și susține instituirea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva statului vecin

Actualitate 02.03.2023 14:21 Vizualizări2333 Autor: Ziarul National
DOC // Parlamentul R. Moldova, DECLARAȚIE cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei: Condamnă războiul, genocidul împotriva ucrainenilor și susține instituirea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva statului vecin


Parlamentul de la Chișinău condamnă „brutalitatea războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, manifestat prin efectuarea de către forțele armate ale Federației Ruse a atacurilor asupra cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile, comiterea de către forțele armate ruse a atrocităților în orașele Bucea, Irpin și alte localități ucrainene în timpul ocupației ruse, uciderea miilor de civili, inclusiv copii, torturarea, violarea, răpirea și strămutarea forțată pe teritoriul Federației Ruse a cetățenilor ucraineni.

Într-o declarație a Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, aprobată astăzi de către 55 de deputați din majoritatea parlamentară, se arată că cele enumerate mai sus constituie „crime de război și o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar de către militarii ruși şi acoliții lor”.

În document este punctat faptul că Federația Rusă poartă, din februarie 2014, un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă pe teritoriul Ucrainei, acest act de agresiune reprezentând o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internațional și a angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă.

Parlamentul de la Chișinău reconfirmă „sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, exprimându-și solidaritatea cu poporul Ucrainei și aducând omagiu celor care și-au sacrificat viața în apărarea Ucrainei” și respinge tentativa de anexare ilegală, prin forța militară, a regiunilor ucrainene parțial ocupate Luhansk, Donețk, Zaporijie și Herson la 30 septembrie 2022.

„Parlamentul R. Moldova declară ca fiind inacceptabile argumentele cinice și false la care recurge Federația Rusă în încercarea de a justifica războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Or, negarea existenței națiunii ucrainene, de rând cu atrocitățile comise de militarii ruși, demonstrează intenția de lichidare a statului și de genocid al poporului ucrainean; condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Rusiei împotriva Ucrainei și solicită Federației Ruse să înceteze imediat toate activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei; susține eforturile comunității statelor democratice de a institui un tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, stabilirea răspunderii pentru crime de război și pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar comise de Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina, începând cu februarie 2014”, cităm din declarația aprobată de Parlament.

Același document arată că Legislativul de la Chișinău susține „Formula Păcii” propusă de președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy și consideră că implementarea acesteia va contribui la reconstrucția Ucrainei și la stabilitate în regiune.

În același timp, Parlamentul a lansat un apel la la „unitate, vigilență și responsabilitate către toți cetățenii Republicii Moldova care doresc pace și libertate pentru Republica Moldova”.

Opoziția prorusă din Parlament a încercat să împiedice aprobarea acestui document. Comunistul Vladimir Voronin și socialistul Vlad Batrâncea au propus retragerea acestui document de pe ordinea de zi și elaborarea unei alte declarații „mai echilibrate”, în baza unui exemplu oferit de comuniști și socialiști.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a acuzat de „fățărnicie” și le-a răspuns acestora că în declarația lor nu a găsit solicitarea către Federația Rusă de a-și retrage militarii și munițiile de pe teritoriul R. Moldova și condamnarea faptului că spațiul aerian autohton este violat de rachetele rusești.

Comuniștii și socialiștii au ieșit din sală atunci când majoritatea parlamentară a dat citirii Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și deputații și-au exprimat susținerea de la tribuna centrală, inclusiv în limba rusă și ucraineană, pentru Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ziarul NAȚIONAL a al...

07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md