04:16:03 30.05.2023
Stiri

DOC // Autostrada Chișinău-Iași, cinci poduri între R. Moldova și România, două spitale regionale în Bălți și Cahul, dar și stații de epurare în fiecare localitate cu peste 15 000 de locuitori: Ce prevede Strategia „Moldova Europeană 2030”

Actualitate 23.09.2022 14:35 Vizualizări2730 Autor: Ziarul National
DOC // Autostrada Chișinău-Iași, cinci poduri între R. Moldova și România, două spitale regionale în Bălți și Cahul, dar și stații de epurare în fiecare localitate cu peste 15 000 de locuitori: Ce prevede Strategia „Moldova Europeană 2030”


Construcția autostrăzii Chișinău-Iași și a cel puțin cinci poduri rutiere între Republica Moldova și România la Giurgiulești, Leova, Cantemir, Ungheni și Nisporeni, inaugurarea a două spitale regionale în Bălți și Cahul, modernizarea instituțiilor medicale raionale, crearea de școli și licee model în toate orașele-poli, precum și sisteme de canalizare și stații de epurare noi sau reabilitate în fiecare localitate cu peste 15 000 de locuitori.

Aceste proiecte de anvergură sunt prevăzute în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, aprobată astăzi de Guvern, care și-a desfășurat ședința la Cahul.

Prin acest document în care sunt prevăzuți pașii strategici pentru dezvoltarea R. Moldova în următorii șapte ani, actuala guvernare își propun să „schimbe fundamental” calitatea vieții cetățenilor și să accelereze dezvoltarea economiei din republică.

Strategia „Moldova Europeană 2030” stabilește zece obiective generale - creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților; îmbunătățirea condițiilor de trai; garantarea educației relevante și de calitate pentru toți pe întreg parcursul viețiii; ridicarea nivelului de cultură și de dezvoltare personală; îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mintală a populației prin contribuția activă a unui sistem de sănătate modern și eficient, care răspunde nevoilor fiecărui individ; un sistem de protecție socială solid și incluziv; asigurarea unei guvernări eficiente, incluzive și transparente; edificarea unui sistem de justiție echitabil, incoruptibil și independent; promovarea unei societăți pașnice și sigure; precum și asigurarea unui mediu ambiant sănătos și sigur.

„Strategia „Moldova Europeană 2030” este un document vizionar, dar cu acțiuni concrete și realizabile, fiind ancorată în programele de finanțare planificate pentru Republica Moldova în următorii ani”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița la ședința de Guvern.

Strategia urmează să fie aprobată și de către Parlament.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md